Geertruidenberg verwelkomt AutoMaatje

Geertruidenberg verwelkomt AutoMaatje

GEERTRUIDENBERG – De ANWB is haar project AutoMaatje razendsnel aan het verspreiden in Nederland. In slechts vijftien maanden sloten al 53 gemeentes zich aan en dat groeit met de week. Maandag werd de service in Geertruidenberg geïntroduceerd. Of nou ja, feitelijk bestond het hier al, maar is de achterliggende systematiek én de bekendheid van de ANWB een welkome toevoeging.

Het idee achter AutoMaatje: vrijwilligers die minder mobiele buurtbewoners -overwegend ouderen- met de auto van a naar b brengen. Niet met de kostbare en anonieme deeltaxi, maar met een maatje. ,,Want dat Maatje is belangrijker dan de Auto in dezen”, legt Gerard van den Bos van de ANWB uit.

In Geertruidenberg bestond al zoiets. De Vrijwillige Thuiszorg Centrale Geertruidenberg (VTCG) had het al opgezet, het later overkoepelende Stichting Welzijn & Ondersteuning Geertruidenberg (SWOG) continueerde het. Hier rijden al zo’n 115 vrijwilligers rond met de doelgroep. ,,Dat gaat nu al gauw naar de 130”, klinkt Ariëtte van de Steeg enthousiast. ,,Het leuke is dat nu steeds meer mannen en jongeren zich aanmelden.” De meerwaarde van de ANWB is wat Van de Steeg betreft helder. De software erachter, de communicatie via een betrouwbaar merk zal meer vrijwilligers én meer ouderen samenbrengen.

De chauffeurs kunnen zich straks legitimeren met een pasje. Ze mogen 30 cent per kilometer rekenen en ook eventuele parkeerkosten. ,,Als iemand vervoer nodig heeft, belt diegene ons. Wij zorgen dat een van de vrijwilligers dan ook echt voorrijdt”, legt Van de Steeg uit. Natuurlijk zit er ook een gedeelte sociale controle. Is iemand nog helder, of juist warrig? Wat speelt er in iemands leven? Hoe gaat het met iemand?

Het is vooral van belang dat ouderen naar buiten blijven gaan. Contact blijven houden met de maatschappij. Het project zou die drempel moeten verlagen; vooral het sociale moment dat vrijwilliger en bijrijder gaan hebben is belangrijk. ,,Je zou haast wensen dat ze regelmatig in de file terechtkomen, zodat dat contact nog wat verlengd wordt”, grapt Van den Bos.

Flista van der Goes zal gebruik gaan maken van AutoMaatje. Zij kreeg maandag het allereerste ritje door wethouder Adriaan de Jongh aangeboden. ,,Ik vind de deeltaxi vervelend, daar moet je vaak alsnog lang op wachten. Ik zou gewoon graag weg willen wanneer ik dat wil. En ik ben een echte kwebbelkous, dus mij lijkt dit ideaal.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »