Geen optocht? Tóch gaan we!

OOSTERHOUT – ,,Dit is toch echt niet normaal wat hier gebeurt!”, klinkt Prins Mienus XIV zondagmiddag opgewonden in Theater De Bussel. Al vrij snel na de afgelasting van de Grote Optocht van Kaaiendonk, kwam er volop WhatsApp-contact tussen alle carnavalsgroepen. En ontstond het idee voor een alternatieve, uitgedunde, kleinere optocht. De gemeente, De Smulnarren en Theater De Bussel gingen er volledig in mee. ,,We hebben werkelijk geen idee hoeveel mensen er mee gaan doen; het overtreft al onze verwachtingen”, glundert Simone Blom, bestuurslid van De Smulnarren, vlak voor aanvang van deze kleine tocht.

Petra van der Woel van CV Witte Gij Iets Beters Dan staat dan al een tijdje met haar gezelschap voor Theater De Bussel. In vol ornaat, bij hun kleine wagentje. ,,Het is een muziekspeler. Er stond nog een grammofoon op, maar die hebben we er afgehaald, dat was toch te gevaarlijk met deze wind”, vertelt ze. Ja, ze vinden het geweldig dat er toch nog iets van een optocht is. ,,Dat het afgelast is, is gewoon terecht. Maar toch even iets van een optocht is toch prachtig.”

CV Nie Mááuwe probeert met hun praalwagen toch ook mee te rijden met deze optocht, maar wordt geweigerd: te groot, te gevaarlijk. De stoet loopt dwars door de uitgaansstraten. Er staan geen dranghekken. Op de Markt is het nagenoeg leeg en glinsteren de plastic bierglazen van de avond ervoor op de stenen. In die uitgaansstraten staat het onder de diverse afdaken ramvol, in opgewonden afwachting van wat straks alsnog voorbij trekt.

Diverse outfits en accessoires spelen in op de reden van afgelasting: de wind. Het weer. ,,Dat is toch ongelofelijk. Mensen zijn echt aan de slag gegaan om hier op in te haken”, grijnst Blom. Geen echte optocht, geen prijsuitreiking op de Markt. In plaats daarvan spelen de kapellen ‘s avonds. ,,We maken er gewoon alsnog een feest van, het is allemaal superspontaan. Er is echt een energie vrijgekomen.”

De Smulnarren hebben de intentie om een nieuwe datum te prikken voor de Grote Optocht. ,,Er zweven nu allerlei data rond op internet, die pertinent niet waar zijn. Wij komen uiterlijk dinsdag met nieuws hierover, eerder niet. Maar we willen het zéker.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »