Geen lucht meer uit ‘Groot Hart’

Geen lucht meer uit ‘Groot Hart’

BREDA – ,,Een cardioloog zal onmiddellijk zien dat het niet helemaal klopt”, glimlacht kunstenares Mia Trompenaars uit Breda, terwijl ze een rondje loopt om haar nieuwste werk ‘Groot Hart’. Het zwarte gevaarte hangt in haar atelier aan een tweetal katrollen. Het is echter onmiskenbaar een hart, daar bestaat geen twijfel over.

Trompenaars heeft de drang naar perfectie allang laten varen. Dat lijkt met dit materiaal ook niet anders te kunnen: ‘Groot Hart’ is gemaakt van binnenbanden voor tractoren. Het zorgt ervoor dat het knip-en-kit-werk duidelijk zichtbaar is en wellicht is dat juist de grootste charme. Trompenaars heeft er een jaar aan gewerkt, inclusief voorbereiding en denkwerk. ,,Het was voor mij de eerste keer dat ik met tractorbanden werkte, dus hoe pak je dat aan? Hoe creëer je vormen? Hoe bevestig je twee stukken aan elkaar en hoe zorg je ervoor dat het luchtdicht blijft?” In een logboek hield ze haar stappen en haar keuzes nauwgezet bij.

De fascinatie voor het orgaan ontstond en paar jaar geleden. ,,Iedereen heeft er gedachtes bij, maar uiteindelijk is het hart slechts een pompje, een motortje. We geven er heel veel betekenissen aan: trouw, emotie, gevoelens, maar dat zit toch echt in ons brein. Dat vind ik interessant.”

Tot voor kort was ze nog op zoek naar gaatjes in haar werk, sinds een week komt er dan toch echt geen lucht meer uit het hart. Een minuscuul gaatje dat ze onlangs toch aantrof is inmiddels geplakt; het geeft de imperfectie misschien nog wel meer cachet.

Van 6 mei tot en met 23 juni exposeert ze ‘Groot Hart’ bij Pulchri Studio, in Den Haag. De Nederlandse Kring van Beeldhouwers viert haar honderdjarig jubileum en zo’n honderd aangesloten beeldhouwers zullen hier hun werk tentoonstellen. Tijdens de Open Atelierroute in het najaar is ‘Groot Hart’ ook in haar eigen atelier te bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »