Geen glijbaan in De Kuil, wel drie antieke strijkijzers

PRINSENBEEK – De twee kinderglijbanen uit de speelweide van zwembad De Kuil in Prinsenbeek zijn van hun plek. Verdwenen. Dat is niet voor het eerst. Twee jaar geleden werden de speeltoestellen simpelweg aangetroffen in het ondiepe water van de recreatieplas, waarschijnlijk door toedoen van kwajongens. Het afgelopen seizoen bleef het water tot zeker eind september warm; misschien zijn ze dan wel in de diepere wateren gegooid? Zaterdagochtend ging duikteam Dusky uit Breda eens een kijkje nemen in dat diepere water.

Met twaalf man sterk togen ze het water in, om er na anderhalf uur weer uit te komen. Zonder het gehoopte resultaat, maar wel met enkele zakken met troep. ,,We hebben een kwart van het oppervlak afgetast, de meest logische plekken bekeken. Ik vermoed dat ze hier niet zijn”, concludeerde kersvers Dusky-voorzitter Pieter Hendriks. Hendriks en zijn team willen dit soort acties vaker in Breda en omgeving doen en de wateren van de stad op die wijze opruimen.

De Kuil wordt beheerd door vrijwilligers en onderhouden door de gemeente. Het diepste punt is zo’n zestien meter, de duikers kwamen tot een kleine zes meter. ,,We hebben de omgeving hier alvast schoongemaakt voor het nieuwe seizoen”, legt Harry Baan van het bestuur van de plas uit. ,,Vaak halen de eerste zwemmers spullen uit het water. Zo’n duikteam komt hier niet jaarlijks.”

Om half 12 verlaten de duikers het water weer. ,,Was jij die stofwolk nou net, of was dat een vis?”, vraagt een duikster zich af als ze boven water komt. ,,Het was helder beneden, we hebben onze lampen niet hoeven gebruiken. Ik heb geen vissen gezien, wel heel wat mosselen en rivierkreefjes”, vertelt Hendriks.

Maar vooral werd er afval uit het water gehaald. Blikjes en flesjes. Zwemvliezen, een duikbril. Een schapje, een balletje, enkele golfballetjes. Een parasol en, waarschijnlijk de verrassendste vondst zaterdagmorgen, drie oude strijkijzers. ,,Die zet ik bij mijn andere trofeeën”, grijnst een duiker. Maar van de glijbanen geen enkel spoor. Ontvreemd, zo lijkt het. ,,Als dat zo is lijkt me dat een gedoe geweest, een gezeul”, verzucht Baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »