Freerunners gaan zo creatief mogelijk van a naar b

Freerunners gaan zo creatief mogelijk van a naar b

BAARLE-NASSAU – Freerun-groep Aquila Movement beoefent haar sport al tijden in park Dasseburcht te Baarle-Nassau. Op hun initiatief -en in samenwerking met de gemeente en buurt-  is daar nu het Aquila Freerunpark geopend.

Het begon met een workshop tijdens het festival Dassepop, in ditzelfde park. Toen werd gebruik gemaakt van wat hooibalen; tientallen kinderen deden enthousiast mee. Jongerenwerker Tobias Hamer verbond de Alphense freerungroep daarop met de gemeente, om een droom te verwezenlijken: een freerunpark. ,,De sport is een landelijke trend, vergelijkbaar met skaten. Een freerunner ziet overal interessante obstakels; kinderen vinden dat fascinerend. De verwachting is dat er veel gebruik gemaakt zal worden van het parcours.” De buurt werd gepolst, tekeningen werden gemaakt en zondagmiddag werd het park na zo’n anderhalf jaar voorbereidingstijd dan ook echt geopend.

Daan Seegers (21) van de freerungroep merkt dat kinderen hun als inspiratiebron zien, merkt enthousiasme over zijn tak van sport. ,,Ik heb turnles gehad, waarbij ik salto’s leerde doen. Ik stoorde me echter aan de regels, wilde zelf uitvogelen hoe ik bepaalde bewegingen het beste kon uitvoeren. Ik denk dat kinderen niet zo graag meer op een vereniging willen, maar juist heel avontuurlijk te werk willen gaan. Daar is deze sport heel geschikt voor, je leert zelf na te denken, leert hoe je je ontwikkelt.” Het idee is eenvoudig: in het park staan obstakels geposteerd, zoals betonnen rioleringsbuizen en tractorbanden. ,,En wat is de snelste, meest originele wijze om van a naar b te gaan? Hoe gebruik je de omgeving zo creatief mogelijk? Er zijn altijd tienduizend mogelijkheden”, legt Seegers uit.

Wethouder Jan  Vermeer opende het nieuwe gedeelte van het park zondagmiddag officieel. ,,Het leuke is dat deze obstakels op diverse manieren gebruikt kunnen worden. Denk ook aan verstoppertje. En Aquila blijft hier trainen en vormen een mooie voorbeeldfunctie.” Bang voor rotzooi of graffiti is men niet, met name de graffiti zou zelfs best in het beeld van het freerunpark kunnen passen. ,,Het zijn betonnen kollossen, het is niet erg als dit geleefd wordt”, verklaart Vermeer. En Seegers: ,,Het nadeel ervan is dat het beton er gladder van wordt, wat voor de sport niet zo prettig is. Ook afval ligt ons in de weg, dus dat ruimen we snel op.” Aquila is voornemens op termijn een freerunevenement te organiseren in Dasseburcht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »