Frantic mikt na zege bij Band Battle op Breda Barst

Frantic mikt na zege bij Band Battle op Breda Barst

BREDA – Rockband Frantic is gisterenmiddag winnaar geworden van de Scholieren Band Battle Breda, Wazzzup won de publieksprijs. Er kwamen zo’n 150 bezoekers af op de tweede editie van het evenement, dat als voornaamste doelstelling heeft deze jonge bands meer in Breda op te laten treden.

,,Frantic is het afgelopen jaar echt gegroeid. Zij stonden hier vorig jaar ook en de stap die ze gezet hebben is een enorme, een hele sterke winnaar”, vindt jurylid Adriaan Persons. Die groei dankt de band vooral aan de keuze eigen nummers te schrijven, denkt Frantics 16-jarige zanger Tyn van Londen. ,,We deden eerst altijd covers, maar voelen ons echt veel zelfverzekerder met onze eigen muziek.” Van Londen ontmoette Bas Fraanje (16, gitaar), Mike van Rooij (17, bas) en Tjarda Hoekstra (18, drummer) tijdens enkele jamsessies op het Markenhage. ,,Na schooltijd zaten we daar vaak een beetje met onze instrumenten te spelen. We luisteren veel dezelfde dingen, zoals Muse en Foo Fighters. En rockabilly en Jimi Hendrix.” Het afgelopen jaar schreef Van Londen al vijf nummers, waar de band vervolgens op anticipeerde en invulling aan gaf. ,,Nu willen we juist met z’n allen schrijven, dat proces echt als band in gaan.”

Wethouder Miriam Haagh reikte de hoofdprijs uit: Frantic krijgt opnametijd bij studio A-Broad, om zo een ep te maken. ,,We willen graag dat jongere generaties meer op kunnen treden. Dat gebeurt ook al, bij Breda Barst of het Spanjaardsgatconcert. “ Aan de Band Battle Breda deden in de finale slechts drie bands mee. ,,Dat moeten er volgend jaar dus minstens tien worden”, vindt Haagh, die met onderwijsbestuurders in gesprek gaat om schoolbands te stimuleren. ,,Vanuit de landelijke overheid heb je speciale muziekprogramma’s, maar scholen zouden dat echt wat beter moeten faciliteren. Op sportgebied gaat dat inmiddels uitstekend, dat mag met muziek ook wat meer.”

De organisatie van Band Battle Breda zocht inmiddels al meerdere samenwerkingen, zoals met POB, Sounddog, Nieuwe Veste, cafés, scholen en repetitieruimtes. Ook werd een samenwerking gevonden met December Tapes. ,,Dus wellicht speelt er een band vanuit de BBS straks op hun album. Dat is nog gewoon afwachten”, vertelt Stijn Valkenburg van de organisatie. Wat vooral overheerst: ,,Bands willen heel graag optreden en hebben altijd een achterban. Maar het kost nog altijd veel moeite om optredens te regelen in bijvoorbeeld cafés.” Jurylid Leo van Lieshout: ,,De horeca in Breda is wel wat zuinig ook. Die bands nemen publiek mee, maar de horeca redeneert vanuit hun kassa. Terwijl juist zij zoveel kunnen doen aan de cultuurbeleving van de stad.” De jongens van Frantic zijn echter ambitieus. ,,Wij vinden het hoofdpodium van Breda Barst in 2018 haalbaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »