Frans Bauer zet Chassé in vuur en vlam

BREDA – ,,Hij kwam al zingend de zaal in, liep voorbij en ik gaf hem een luchtzoentje. Hij keek me recht aan en gaf er zowaar één terug”, geniet Jeanne Faas na het optreden van Frans Bauer in het Chassé Theater nog na. Ze woont in Molenstaete, woonzorgcentrum van Surplus. Veertienhonderd mensen die afhankelijk zijn van ondersteuning en zorg kregen dinsdagmiddag een verwenzorgconcert aangeboden. Surplus-vestiging Elisabeth bestaat immers 200 jaar, Thebe 100, de Betrokken Ondernemers vieren hun 10-jarig jubileum en CZ organiseert sinds 15 jaar landelijk de Verwenzorgprijsvraag. Deze jubilea waren reden voor de organisaties om samen wat speciaals neer te zetten. Iets unieks. Alle zorgbehoevenden uit de regio werden uitgenodigd. Onder andere Eurovisie Songfestival-deelneemster uit 1987 Marga Bult en Frans Bauer gaven acte de présence op het verwenzorgconcert.

Betrokken Ondernemers-voorzitter Rombout Kerremens staat aan de zijkant. Hij observeert, een grijns van oor tot oor. Hij heeft eenzelfde lampje vast als de hele zaal. ,,Wat is dit mooi”, klinkt het haast ontroerd. Naast hem staat Surplus-voorzitter Anton van Mansum te genieten. ,,Dit is briljant, een groot compliment voor Frans, want dit is de verwenzorg die we voor ogen hadden. Een middagje plezier voor iedereen en niemand voelt zich vandaag beperkt. Prachtig.”

Het was een grote verrassing, de komst van Bauer. Het Bredase Symfonisch Collectief bracht de zaal al direct in vervoering, samen met zangeres Natasja Hilverink. Wel vooraf bekend was de komst van Marga Bult, die met een Eurovisie Songfestival-medley kwam. Volop beroering in de zaal toen zij haar mond voorbijpraatte. Ze gaf aan het voorprogramma te zijn van ‘Franske’.

Want Frans Bauer, dat is van een andere orde. Hij deed precies hetgeen wethouder Miriam Haagh aan eenieder vroeg te doen: ,,Het gaat om drie woorden”, zei ze. ,,Aandacht, aandacht en aandacht. Dat moeten we hebben voor elkaar.” Continue klommen, reden en liepen mensen ongeremd uit de zaal het podium op. Liesbeth woont in ’t Haegje en draagt een lang Frans Bauer t-shirt. Ze is één van de eersten. Met haar helm strak op het hoofd danste ze op het immense podium. Met Frans.

Links op het podium zit Marleen in haar scootmobiel, net als nog zo’n honderd gelukkigen. Ze woont in ’t Haegje en is hartstochtelijk fan. Ze heeft een Frans Bauer-trui aan en een speelgoedknuffel meegenomen. ,,Ik zit al heel lang bij zijn fanclub en bezoek de concerten heel vaak. Dit is zeker de beste plek die ik ooit heb gehad”, grijnst ze. ,,Ik heb zelfs zijn telefoonnummer”, voegt ze daaraan toe. Al snel nadat Bauer voor een uitzinnige zaal zijn concert start, loopt hij naar haar toe. Hij danst even met ‘r; zij in haar rolstoel, hij dichtbij haar. Ze overhandigt de knuffel, hij neemt deze aan.

Dat de twee een band met elkaar hebben blijkt na het optreden. Marleen legt net uit dat ze onlangs de voicemail van Bauer heeft ingesproken om felicitaties over te brengen en te vragen hoe het met hem gaat. Hij staat in de buurt, draait zich om en Marleen weet zijn aandacht te vangen. ,,Marleen! Lieve schat. Hoe gaat het met je?” en hij knuffelt haar. Vrolijk vertelt ze over haar belevingen, Bauer luistert geduldig terwijl een volgelopen podium wacht op zijn aandacht.

,,Een ding Marleen. Vergeet het niet hè, om elke dag te lachen. Elke dag aan Frans te denken en te lachen.” Marleen barst gelijk in tranen uit, de spanningen worden haar teveel. Bauer omhelst haar innig. ,,Elke dag even lachen”, herhaalt hij en kijkt haar even recht in de ogen. Andere fans vragen nu zijn aandacht. ,,Frans! Nog één zoen?”, roept Marleen, maar dan is hij al een tiental selfies verder.

Anja van Rossum uit ‘Traaije’ vond het geweldig. ,,Frans was echt zo top. De muziek was prachtig, het was genieten van begin tot eind”, zei ze na afloop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven