Fietsroute vertelt oorlogsverleden Gilze en Rijen

MOLENSCHOT – Het was burgemeester Jan Boelhouwer zelf die in 2013 het idee opperde om de Tweede Wereldoorlog blijvend te herdenken in zijn gemeente. Dinsdagmiddag opende hij samen met heemkring Molenheide de 31 kilometers tellende fietstocht. Langs 24 gebeurtenissen, drie Liberation-luisterpalen en twee dankkapelletjes.

,,We moeten de herinnering leefbaar maken”, sprak de burgemeester, ,,want je hebt pas een toekomst als je ook een verleden hebt.” Die opening vond plaats bij paaltje nummer 20 in Molenschot. Dit paaltje, dat verhaalt over de inkorting van de kerktoren in 1942 ten gunste van het vliegverkeer van de Duitsers, was in 2014 immers de start van het project.

Inmiddels zijn er dus in totaal 29 plekken, die een ronde om Vliegbasis Gilze-Rijen vormen. Van Gilze via Hulten, Rijen en Molenschot terug naar Gilze. ,,Dit was de grootste operationele vliegbasis van West-Europa, er is enorm veel gebeurd hier en dat willen we toch wat beter en meer laten zien”, legt Bert Wagemakers van de heemkring uit. ,,En ja, als je deze ronde hebt gefietst en de verhalen gelezen hebt, dan heb je een vrij compleet beeld van wat hier zoal gebeurd is.”

Sinds 2014 openbaarde de heemkring vier nieuwe plekken, waarin de bijhorende informatie nauwkeurig en diepgaand nageplozen werd. Nu is het gereed en is de hoop dat niet alleen omwonenden de fietstocht zullen rijden, maar ook toeristen met interesse in de historie. De route is te fietsen met behulp van de folder, of via de app Izi Travel. Op de bordjes staat informatie en een qr-code, die de bezoeker naar de website van de heemkring brengt en meer informatie over deze specifieke plek geeft.

Naast de fietstocht is de heemkring ook bezig met een documentaire, een boek, een expositie en een feest, te volgen via de website http://75jaarvrijheidgilzerijen.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven