Fèrs Dikteej uit een reeds vervlogen tijd

Een avondje dictee in Raamsdonksveer, maar dan net iets anders. Door een avondvullend programma, met televisie uit de jaren ’60 als uitgangspunt, werd het Veers dialect weer eens van stal gehaald. Tekst onder de afbeelding.
img_20160404_090803.jpg

 

RAAMSDONKSVEER – Een nagenoeg uitverkocht Henricusgebouw in Raamsdonksveer was zaterdagavond getuige van het Fèrs Dikteej. Het was dan ook een bijzondere editie: het Veers Erfgoed viert dit jaar haar vijftienjarige jubileum.

Om de geschiedenis van Raamsdonksveer veilig te stellen, werd het Veers Erfgoed in 2001 opgericht. De stichting verzamelt alles dat met het dorp te maken heeft, waaronder het authentieke Veerse dialect. “Ik hoorde tijdens deze voorstelling goed wie van origine uit het dorp komt en wie het dialect zich pas later eigen gemaakt heeft”, ondervond bezoeker Sjaan Berende, die opgroeide in Raamsdonk-Dorp. Het Fèrs Dikteej heeft dit jaar een iets andere vorm. Geen dictee zoals op school, maar een heus avondvullend programma, die het publiek terugneemt naar de jaren ’60. Aan de hand van televisieprogramma’s uit die tijd wordt het oude Veers weer even in leven geroepen. “Het Veers had ook nog twee vormen”, weet Jan van Strien, oud-schoolmeester in het dorp. “Je had de welgestelden, die het dorp eigenlijk nooit verlieten. En je had de arbeiders, die het land op moesten. Die werden natuurlijk beïnvloed door andere arbeiders.” Van Strien is ook voorzitter van de werkgroep Zeggenderwijs. Zij presenteren deze avond ‘Het Twèdde Fèrs Woordenboekske’, ofwel: het Veers woordenboek. Nieuw in deze editie zijn alle bijnamen die men vroeger aan elkaar gaf. Tijdens het spel ‘Wie van de Drie’ wordt duidelijk hoe deze bijnamen nog leven in Raamsdonksveer, waar iedere herinnering aan die jaren ’60 diepgeworteld blijkt. Voorzitter van het Veers Erfgoed Niels van Beek: “Het is cabaret afkomstig uit een reeds vervolgen tijd binnen een dorpskern. Dat is vooral herkenbaar voor de echte Verenaren, dat maakt deze avond zo bijzonder.”

Steven van Beek ('81) woont momenteel in Mexico Stad. Alle teksten op deze website zijn van zijn hand.
Berichten gemaakt 1799

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Translate »