Expositie Strube en Tankink ‘enorme eer’

Expositie Strube en Tankink ‘enorme eer’

PRINSENBEEK – ,,Het doel is eigenlijk om tweemaal per jaar kunst samen te brengen, dat echt gelieerd is aan Prinsenbeek”, zegt galeriehouder John Heller. Afgelopen weekend opende de expositie ‘Jan Tankink en Jan Strube – twee kunstenaars met hart voor Prinsenbeek’ in de Nispenhoeve.

,,Strube is een regionale grootheid. Buiten Brabant kent niemand ‘m”, weet Ad van Melis, voorzitter van de Stichting Vrienden van Jan Strube,. Er hangen 37 werken van de Amsterdamse kunstenaar, veelal typisch Brabantse landschappen en tafereeltjes. Strube toog in z’n twintiger jaren naar Leur. In Breda ontmoette hij z’n vrouw Dina en na omzwervingen nemen ze samen hun intrek in een klein huisje aan de Zanddreef.

Dat huisje: dat weet Jan Tankink nog goed. ,,We ontmoetten elkaar in 1980, dat huisje was klein en was bezaaid met schilderijen.” Tankink is een groot bewonderaar van het werk van Strube en, blijkt na Strubes dood in 1985, vice versa. ,,Z’n dochter Sonja gaf z’n complimenten over. Dat betekende erg veel voor me. Dat ons werk in deze expositie aan elkaar gekoppeld zijn is voor mij dan ook een enorme eer.” Hij wijst op z’n favoriete werk, simpelweg ‘Prinsenbeek’ genaamd. ,,Dit is het padje naar de Waai. Het meeste wat je hier ziet is inmiddels gesloopt, maar dit is zó’n typische Strube.”

Heller is vooral fan van het portret van Dina. ,,Die perfecte spijker in de muur, dat perfecte touwtje. Die details zijn magnifiek. En dan kijk je van een afstandje en dan zie je een ietwat lompe, onaantrekkelijke vrouw staan. Die mengeling van realisme en toch een eigen toevoeging vind ik fantastisch.”

De expositie in de Nispenhoeve is ook komend weekend geopend. Jan Tankink schildert dan live, Strube-kenner Anton Joosen geeft een lezing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »