Expo en film ‘Zwarte Panter’ in NAC Museum

Expo en film ‘Zwarte Panter’ in NAC Museum

BREDA – Het NAC Museum eert oud-doelman Peter van de Merwe met een uitgebreide expositie. ‘De Zwarte Panter’ geldt als één van de grootste NAC’ers ooit. Hij overleed vorig jaar, op 74-jarige leeftijd.

‘Een cultheld’ noemt Riny Heimans Van de Merwe. ,,Ik ga sinds 1966 naar NAC, dus hij was m’n eerste keeper en echt een idool. Ik stond altijd achter het doel, dus zag ik ‘m van dichtbij. Dat maakte indruk. Dat brilletje. Die stekelharen. Z’n zwarte kleding.” Dat Van de Merwe vijf keer voor het Nederlands Elftal speelde, is een prestatie die niet onderschat mag worden, vindt Heimans. ,,We waren echt die boeren uit het zuiden. Dat maakte z’n uitverkiezing extra knap.”

Volgens het NAC Museum is Van de Merwe bovenal een echte NAC’er. ,,Hij groeide op in de Nuijtsstraat, onder de rook van het NAC-stadion en werd al op ] jonge leeftijd lid van NAC . Doorliep alle jeugdelftallen en debuteerde als 17-jarige in het eerste. Peter heeft wel aanbiedingen gehad van andere clubs en zal het ongetwijfeld eens overwogen hebben, maar hij bleef NAC altijd trouw”, vertelt John de Leeuw van het museum. Van de Merwe stond uiteindelijk 257 keer onder de lat bij NAC. Gedurende z’n carrière ondervond hij veel hinder van reuma. ,,Dat was uiteindelijk ook de reden dat hij moest stoppen; het was niet meer te genezen en het verslechterde alleen maar.” Van de Merwe kreeg een afscheidswedstrijd. Precies 25 jaar nadat hij lid werd van NAC, op 18 mei 1974 thuis, tegen Ajax.

In het NAC Museum wordt teruggeblikt op zijn carrière. Bij NAC, bij het Nederlands Elftal. Veel attributen zijn afkomstig van z’n familie. ,,Zoals een verzilverde voetbalschoen. Deze droeg hij tijdens zijn laatste wedstrijd. Daarna heeft z’n vrouw ‘m laten verzilveren.” In de bioscoopzaal wordt een film vertoond over Van de Merwe. Gemaakt door Ronald Sträter, met medewerking van oud-spelers Jacques Visschers en Ati Graaumans. ,,Het is wel een tranentrekker geworden, met mooie verhalen”, glimlacht De Leeuw. Heimans: ,,Ik kan me een Ajax – NAC herinneren uit 1968. Met m’n vader achter het doel. Ik met een geel-zwart spandoekje stond Peter toe te juichen, tussen de Ajaxsupporters. Dat kon toen gewoon nog en staat me nog echt helder voor de geest.”

Het NAC Museum is voornemens vaker exposities te organiseren, om met name de vaste donateurs te blijven verrassen. Het museum is gevestigd in het stadion en is elke woensdagmiddag van 13:00 tot 16:00 geopend. Bezoekers kunnen ook op afspraak naar binnen. ,,Bijvoorbeeld voor een thuiswedstrijd van NAC. Het is een kwestie van even reserveren via de website.” De expositie over Peter van de Merwe kent nog geen einddatum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »