Etten en Leur: plagen is traditie

ETTEN-LEUR – ,,Je bent wel degelijk het hele jaar iets bezig met deze dag” , meent Kees Kleemans van het Ettense De Stijloren. ,,Voor mij is dit mijn favoriete carnavalsdag”, zegt Jac Boeren van Leurse Leut. Het Karnavals-Bierproeven in Etten-Leur is een traditie, waarbij de prinsen van Etten en van Leur elkaar de loef proberen af te steken. Want in Etten gebeurt het, maar Leur heeft de historie. ,,Het is ludieke rivaliteit. Natuurlijk plaag je elkaar, maar het is toch vooral een gezellig weerzien”, vindt Boeren.

Boeren en John Vrancken zijn oud-voorzitters van Leurse Leut. Kleemans en Jurgen van Hulst oud-prinsen van De Stijloren. ,,In mijn eerste jaar als prins kreeg ik goed op mijn kloten van Leurse Leut”, lacht Kleemans. ,,De twee jaar erop won ik juist glansrijk.” Want daar gaat het om. Nee, er is geen haat en nijd tussen Etten en Leur, gehaasten de vier te zeggen. ,,We houden die schijn een beetje op voor de buitenwereld. Het is gespeelde concurrentie, dat houdt je scherp”, legt Vrancken uit. ,,Je wil elkaar plagen. Je wil weg met het gevoel: ik heb hem beter gepakt dan hij mij. Maar je weet van te voren nooit waar de ander mee gaat komen, het is haast niet voor te bereiden”, weet Van Hulst.

Dat Karnavals-Bierproeven vindt dan ook om en om plaats, altijd in een café waar bierbouwer Inbev het bier bij levert. Want dat is nu eenmaal het voornaamste uitgangspunt. Zaterdag was het aan het thuishonk van De Stijloren, café Marktzicht aan de Markt. ,,Het motto van Leur is dit jaar: ‘wemme ut beste stukske’, maar dat klopt natuurlijk niet. Alles trekt naar Ettens grondgebied. Wij hebben de beste restaurants, de beste scholen en alle bouwploegen van carnavalswagens bouwen in Etten”, duidt Van Hulst naar zijn inzicht het verschil. ,,Maar in Leur zit het sterkste verenigingsleven. We organiseren meer. Dat heeft ook met de historie te maken. Kijk, Leur bloeide op met de haven, dat zie je aan de panden. Etten was altijd boers. Dat zeg ik echt met alle respect”, duidt Boeren op zijn beurt.

,,We overwegen wat meer samen te werken om het carnaval in Etten-Leur te beschermen. Een soort federatie; we hebben het er over. Leur wil het dan LEF noemen: Leurse en Ettense Federatie. Ik neig meer naar ELF. Op dat niveau zitten we. Hilarisch toch?”, besluit Kleemans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »