‘Er sterven honderd mensen per dag’

‘Er sterven honderd mensen per dag’

BREDA – Door extreme droogte en langlopende conflicten dreigen zo’n 20 miljoen mensen in Nigeria, Jemen, Zuid-Soedan en Somalië in acute hongersnood te geraken. Giro 555 haalde vorige week al ruim 30 miljoen euro op tijdens een nationale actie. Zaterdagmiddag organiseerde de Somalische Gemeenschap Breda, de Buurtsalon en voetbalvereniging PCP een benefiettoernooi, met Somalië als specifiek doel. Veertien Somalische teams uit heel Nederland namen deel.

Mohamoud Dahir uit Breda houdt de situatie in z’n vaderland goed in de gaten. ,,Het gaat vooral om de binnenlanden, de boeren. Ik vrees dat ook de hoofdstad Mogadishu nog aan de beurt komt.” De cijfers zijn schrikbarend: 2,9 miljoen Somaliërs hebben dringend voedselhulp nodig en daar zullen zich op korte termijn nog 3 miljoen bij gaan voegen. Gekozen is voor Giro 1545, de Federatie Somalische Associaties in Nederland (FSAN). ,,Nederlandse Somaliërs kennen deze stichting, weten dat het dan ter plekke goed terechtkomt”, weet Kees Zwager van Buurtsalon Breda. ,,Er sterven nu zo’n 100 mensen per dag, we vonden dat we snel iets moesten doen”, zegt Abdullahi Hussen uit Oss. Hij heeft het voetbalinhoudelijke deel van de middag verzorgd.

Het idee voor het benefiettoernooi ontstond slechts tien dagen geleden. ,,De animo is groot, maar we wilden hier geen ‘Somalisch feestje’ van maken. Het doel is geld ophalen, maar we willen ons ook als nieuwe Nederlanders laten zien.” De verbinding zoeken en graag voorkomen dat de Somalische gemeenschap negatief in de publiciteit komt. ,,We werken met Nederlandse regels. We houden ons vast aan een schema; wie te laat komt verliest reglementair met 3-0. En we hebben vaste teams, spelen stad tegen stad. Geen gewissel onderling. De scheidsrechter is de baas en wie zich misdraagt mag vertrekken. Dat is allesbehalve Afrikaans”, glimlacht Hussen.

Dat onderstreept Dahir. ,,’De Afrikaan’ wil voor zichzelf opkomen en dat gaat niet diplomatiek. Vaak bemoeit iedereen er zich dan mee. Deze regels zijn gewoon nodig, want in de kern is iedereen nog Somalisch. We spelen vaker onderling toernooien en je merkt dat het steeds beter gaat en dat het leuk blijft.”

Tijdens het toernooi worden traditionele Somalische lekkernijen verkocht en er wordt bij de ingang gecollecteerd. Daarnaast doneren de teams uit Groningen, Roermond, Den Haag, Eindhoven, Deventer, kortom: uit het hele land- een vrijwillige bijdrage. ,,Wij hebben iets van honderd euro bij elkaar gesprokkeld”, weet Mohamed Hassan uit Bergen op Zoom. ,,De droogte in Somalië is vreselijk. En vergeet niet: het gaat ook om de dieren, die hebben ook dringend water nodig. Natuurlijk heeft dat een economisch motief”, wijst hij op de vele boeren met een veestapel.

,,Dit soort acties komen om de zoveel jaar terug, zonder dat de kern wordt aangepakt”, vindt Abdirahaman Abdi uit Breda. ,,Geweldig dat we dit hier doen, maar over een paar jaar staan we hier weer. We houden de boeren in de binnenlanden dom, we leren ze niet met droogte om te gaan. Wanneer gaan we nou eens kennis overdragen? Je kunt de mensen wel om de zoveel jaar heel veel vis geven, maar je kunt ze beter leren hoe ze moeten vissen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »