Jan Jacobs blijft voor altijd bankier

Jan Jacobs blijft voor altijd bankier

,,Maar dat kan ik je niet vertellen. Dat is toch dat beroepsgeheim.” Jan Jacobs, geboren op 6 december 1930 in Breda, blijft voor altijd bankier. Begonnen als wisselloper bij Van Mierlo en Zoon in Breda, aan de Tolbrugstraat. Met pensioen gegaan als creditmanager bij ABN Amro aan het Chasséveld.

Als dienstplichtige tiener verblijft Jacobs in Jakarta, Oost Indië. ,,Een traumatische tijd, ik heb daar de vreselijkste dingen gezien.” In 1949 vlucht hij naar het veilige Singapore. Weer in Nederland vindt Jacobs al snel een baan bij Van Mierlo en Zoon, een bank. ,,Ik begon als wisselloper, een baan die je je nu niet meer kunt voorstellen. Met een scooter ging ik diverse bedrijven in West-Brabant af om geld voor de huur of voor geleverde goederen  te incasseren. Dat gaat nu natuurlijk allemaal automatisch.” Hij bemerkt dat met name kroegeigenaren moeite hebben met het tijdig betalen. ,,Ik gaf dan veertien dagen uitstel. Ze wisten dat ik niet de moeilijkste was, maar dat ze uiteindelijk wél moesten betalen. Ze kregen ruimte, maar werden niet vergeten.”

Regelmatig koerst Jacobs met duizenden guldens over straat. ,,Er waren soms wat dreigende situaties, maar ik ben nooit beroofd.” Jacobs kent Breda goed, schetst moeiteloos het centrum van Breda uit de jaren ’50. ,,In De Graanbeurs aan de Reigerstraat werden theatervoorstellingen uitgevoerd. Popzaak De Schuur aan de Catherinastraat. In de Ginnekenstraat zat een haardenzaak, in de Lange Brugstraat zat de bioscoop Palace en natuurlijk was de V&D er nog.”

Als Jacobs 40 is, verdwijnt zijn functie. ,,Er vielen veel ontslagen, ik mocht blijven en kreeg een cursus om creditmanager te worden.” Hoewel de functie inhoudelijk veel gelijkenissen vertoont met z’n vorige werk, is het verschil enorm voor Jacobs. Zo krijgt hij een secretaresse en doet hij zaken met grote firma’s als Philips. ,,Eigenlijk zochten we naar de befaamde gulden middenweg. We verstrekten geld aan bedrijven die in zwaar weer verkeerden, maar die wel degelijk potentie hadden. Soms moesten we bedrijven gewoon laten gaan; trekken aan een dood paard heeft immers niet zoveel zin.”

In de jaren ’70 verandert Nederland. ,,Het buitenland kwam dichterbij, werd goedkoper. Het Ruhrgebied trok heel erg en ook goedkopere producten uit het verre Oosten bereikten ons land. Wij hadden dat als bank niet direct helemaal in kaart, vonden die nieuwe invloeden juist verfrissend en kansrijk. Veel dingen zie je pas achteraf. Je moet altijd mee met de rest.” Om de concurrentiestrijd aan te gaan fuseerden veel bedrijven, met een overschot aan directie als gevolg.

Ook banken fuseerden. Van Mierlo en Zoon gaat over in de Handelsmaatschappij en via diverse fusies (zie kader) gedurende vele jaren kwam Jacobs bij ABN Amro terecht. In 1983 betrekken zij hun nieuwe pand aan het Chasséveld. Jacobs behoudt z’n functie.

,,Als wisselloper was het werk overzichtelijk. Cijfermatig klopte het altijd. Nu zijn die geldstromen enorm ingewikkeld geworden.” Jacobs gaat in 1995 met pensioen. “ Ik heb bij zowel Van Mierlo en Zoon als ABN Amro wel een prachtige en warme tijd beleefd. Nu nog krijg ik elk jaar een mooi kerstcadeau van ze en ook m’n verjaardag laten ze niet ongemerkt voorbij gaan.”

KADER

In 1884 richt Jacobus Johannes van Mierlo de bank Van Mierlo en Zoon op. Ze vestigen zich in de Tolbrugstraat, op de plek waar momenteel  een sportzaak huist. ,,Mijn kleinzoon Bauke werkt daar nu, best grappig”, glimlacht Jacobs. Onder directeur Van der Schriek wordt de bank steeds groter en breidt steeds verder uit. Van Mierlo en Zoon fuseert met de Twentsche Bank, maar blijft wel onder haar eigen naam bankieren. Diezelfde Twentsche Bank fuseert in 1964 ook met de Nederlandsche Handel-Maatschappij en gaan verder als Algemene Bank Nederland (ABN).

Het werd een van de grootste bankbedrijven van Nederland, want niet veel later wordt ook de Hollandsche Banken-Unie overgenomen, die met name in Zuid Amerika al een sterke positie hadden. In datzelfde jaar fuseerden ook de Amsterdamsche Bank en de Rotterdamsche Bank met elkaar tot Amro Bank, met onder andere een vestiging aan de Veemarktstraat. Op 17 februari 1984 opent ABN Bank in Breda officieel haar huidige vestiging aan het Chasséveld. In 1990 fuseren ABN Bank en Amro tot ABN Amro.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »