Eindelijk zelf uitmaken wat je doet

BREDA – Maandagmorgen opende wethouder Miriam Haagh de 28e editie van het Brakkenfestival. Gemiddeld zullen zo’n 1500 kinderen per dag tot en met vrijdag zonder hun ouders ongedwongen kunnen spelen in en rond het schaats- en racketcentrum aan de Terheijdenseweg. Aan de 220 vrijwilligers de taak om dat in goede banen te leiden.

De ouders van de kinderen zijn dus niet welkom op het festivalterrein. En dat is ‘heel fijn’, roepen Daniel Sterkens (11) en Jaeden Zimmerman (11) uit de Haagse Beemden in koor. “Normaal gesproken houden ze me toch goed in de gaten en ik hen. Nu mag ik eens zelf weten wat ik ga doen, wanneer ik dat doe en hoe ik dat doe. Bovendien leg je veel gemakkelijker contact met de andere kinderen als je ouders er niet bij zijn”, legt Sterkens uit. Ook het gegeven dat er veel jongere kinderen rondlopen dan zijzelf, waardeert hij. “Ik merk dat ik een beetje op hen let, je wil toch een voorbeeld zijn.” Kort daarvoor zag Zimmerman een klein ruzietje tussen twee kinderen ontstaan. “Er werd snel ingegrepen, dat gaf me een veilig gevoel. Ik weet zeker dat alles heel goed in de gaten gehouden wordt.”

De kinderen hebben de beschikking over liefst 85 activiteiten, binnen en buiten. “Jonge kinderen zijn vooral bezig met de creativiteit, de oudere kinderen gaan juist voor sport en spel”, observeert coördinator Jolanda Bastiaans. Ook kinderen met een beperking kunnen probleemloos naar het Brakkenfestival. “We hebben dit jaar zestig getrainde vrijwilligers, die deze kinderen kunnen begeleiden. Zij hebben een eigen plekje waar ze zich kunnen terugtrekken, daarbuiten kunnen ze zich eenvoudig en probleemloos mengen met de anderen”, legt Bastiaans uit. Ieder kind krijgt een uniek nummer op hun hand; kinderen die medicijnen nodig hebben of een allergie hebben krijgen daarnaast ook een gekleurd polsbandje. “Zo weten we goed wie we binnen hebben. Ouders geven ons vooraf dit soort belangrijke informatie, die we natuurlijk ter harte nemen ”, legt Bastiaans uit.

De activiteiten hebben veelal een educatief karakter, Bastiaans merkt dat vooral het aloude knutselen nog altijd razend populair is. “Iets dat we altijd aanbieden, is het bakken van koekjes. Dat blijft de populairste activiteit.”

Zo ook voor de 8-jarige Enja Knapen is dit tot nu het hoogtepunt. Geduldig wacht ze op haar vriendin, die nog even bezig is met de naaimachine. “Ze maakt nog even wat af. Hierna gaan we muffins versieren en daarna een smoothie maken.” Coördinator Bastiaans grijnst. “Dit valt me elk jaar op. Kinderen zonder ouders hebben altijd veel meer geduld. Ze wachten gewoon op elkaar. Als hun ouders erbij zijn, voelen kinderen het ongeduld van hun ouders en daarom worden zijzelf ook onrustig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »