Effen al twintigste school die aansluit bij bibliotheekproject
EFFEN – Een verbreding en een diverser aanbod van boeken op basisscholen, om taalontwikkeling te stimuleren en om de gang naar boeken laagdrempeliger te maken. Vrijdagochtend werd de twintigste Bibliotheek op School in Breda geopend, op Basisschool Effen. De leerlingen zelf mochten de naam van de nieuwe bibliotheek verzinnen: Het Boekenrijk. ,,We hadden al een beperkt aanbod, maar bijvoorbeeld haast niets voor groep 8. Zij konden dan ook haast niet wachten om het aanbod te bekijken”, aldus teamcoördinator Sira Visser.
Het project Bibliotheek op School vindt steeds meer haar weg naar de basisscholen. In 2013 begonnen met een pilot, inmiddels sluiten zich zo’n vijf á zes scholen per jaar aan. Basisschool Effen is de twintigste school van Breda met haar eigen schoolbibliotheek. ,,Wij vinden het belangrijk dat er op alle 48 basisscholen van Breda voldoende boeken beschikbaar zijn. Een samenwerking met de bibliotheek is geen vereiste, maar zeker aantrekkelijk”, legt wethouder van onderwijs Miriam Haagh uit. Zo zouden er voor iedere doelgroep voldoende boeken voorradig moeten zijn. ,,Voor alle leeftijden, voor alle culturen. In gezinnen waar weinig Nederlands wordt gesproken, is dit een hele goede manier om toch met onze taal in aanraking te komen, óók voor hun ouders. Door boeken op scholen aan te bieden, is dat laagdrempeliger.”
Voor de 12-jarige Tom Graus uit groep 8 is de schoolbibliotheek bijzonder welkom. ,,Ik heb dyslexie, waardoor het lezen tot voor kort vaak moeizaam ging. Een leraar raadde de auteur John Stephens aan: geweldig. Ik hou van spannende boeken, het lezen gaat daardoor steeds gemakkelijker. Schrijven vind ik nog steeds lastig, maar ook dat ontwikkelt zich door het lezen.” Het prettige aan de samenwerking met de bibliotheek is volgens Visser dat er een wisselcollectie is. ,,Als wij lessen geven over bijvoorbeeld ontdekkingsreizen, kunnen we daar nu meer boeken over in huis halen.” Door de bibliotheek op school zijn er zo’n 25 tot 30 boeken per leerling aanwezig op deze basisschool. De scholieren lezen zo’n half uur per dag op school in een zelfgekozen boek. Deze mogen vervolgens echter niet mee naar huis genomen worden. ,,We zijn anders bang voor eerdere beschadiging, dus de boeken blijven wel op school.”
Dat project is heel fijn voor de kinderen, maar een stuk minder prettig voor de auteurs en eventuele vertalers van de boeken. Schoolbibliotheken dragen namelijk geen leenvergoeding, wat openbare bibliotheken bij uitlening wel verplicht zijn. De openbare bibliotheek, die het – toegegeven – ook zwaar heeft met alle bezuinigingen op het budget van de laatste jaren, besparen met dit project dus op die leenvergoeding, maar de auteur en vertaler voelen dat dus rechtstreeks in hun portemonnee
Hm, niet over nagedacht. Vond het oprecht echt zo’n project die zoooo logisch aanvoelde: er is uiteraard nog behoefte aan een bieb, maar wellicht niet meer in de vorm van een groot gebouw in een binnenstad. Maar dat is inderdaad wel een pijnpunt, dat kan ik me goed voorstellen.