BREDA – Historie verbindt, gebouwen leren ons iets over het verleden. Al dat erfgoed in Nederland moet natuurlijk ook onderhouden worden en waar nodig gerestaureerd. Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) bood het afgelopen jaar op BouwSchool Breda de opleiding Specialist Restauratie Timmeren en Metselen aan, in samenwerking met een negental Noord-Brabantse bedrijven. Dinsdagmiddag ontvingen zestien vaklieden met een voorliefde voor de historie uit handen van Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen hun diploma. Na een zwaar jaar naast hun werk, ter verbreding.
In 2016 werd gestopt met het onderwijzen van restauratie op bouwopleidingen. Er was simpelweg onvoldoende animo voor. ,,Maar het is zo’n belangrijk vak. De kennis over hoe er honderden jaren geleden gebouwd werd mag niet verloren gaan; dat erfgoed moet in originele staat blijven”, vindt Erik Colijn van de BouwSchool. Hij maakte zich er hard voor. Dergelijke opleidingen bestaan sinds kort ook in Leiden en Arnhem. Amsterdam en Goes gaan dit jaar van start.
Want hoe zit een gotische kerk precies in elkaar? En wat zijn precies de technieken die komen kijken als je bouwt met natuursteen? ,,Er zit dus ook een stuk echte bouwgeschiedenis in, want je wil dat al die historie in Nederland ook in originele staat behouden blijft”, legt docent Joop Jansen uit.
Het zijn kwetsbare ambachten, die anders verloren dreigen te gaan. Wat te denken van glazeniers? Leidekkers? Het ministerie maakte zo’n twee miljoen euro vrij om hier toch vaklieden voor te vinden. ,,Dat het gedeelte restauratie werd afgeschat was een aderlating. Een begrijpelijke, want er is weinig interesse in. Aan ons allen de taak om te enthousiasmeren voor het vak”, zegt Colijn. Ieder monument is anders, ieder monument is uniek; het restaureren ervan vereist creativiteit en een voorliefde voor historie. Het vak wordt ook komend jaar aangeboden op de BouwSchool.