Eerste indrukken nieuw Mgr. Frencken College

OOSTERHOUT – ,,Er had wat mij betreft nog best een weekje extra vakantie bij gemogen”, sombert een leerling van het Mgr. Frencken College, terwijl hij met klasgenoten over het bouwterrein loopt die hen naar hun gloednieuwe school leidt. Het gebouw werd vorige week opgeleverd en lijkt op het oog ook echt helemaal klaar te zijn voor het nieuwe schooljaar. Het is er hooguit nog wat kaal.

De échte oplevering is in januari. Het gebouw is dan wel klaar, buiten is men nog volop bezig. De gracht om het terrein heen wordt nog verder uitgegraven en verbonden met de wateren in de omgeving. De fietsenstalling krijgt een ander plekje, er wordt nog een gebouw gesloopt. Straks, zo is het idee, ligt de school te midden van een park. Omgeven door groen. ,,Het wordt prachtig. Dat mag ook wel, met een budget van 16 miljoen euro”, glundert rector Pharailda Kokke.

Alle lokalen zijn vergroot, van 49 vierkante meter naar 64 vierkante meter. Niet om meer leerlingen te kunnen herbergen, maar juist om de ruimte te hebben. Loze ruimtes zijn er niet meer, alles wordt gebruikt. ,,De lokalen waren ook echt te klein, dat vind ik dus echt een meerwaarde. Het was soms echt hutjemutje”, kijkt Olivier Langbroek uit 4VWO vooruit. Overal zijn plekjes gecreëerd om te kunnen studeren. Flexplekken; het idee is dat er altijd en overal rust op te zoeken is.

,,We willen jullie vragen om samen met ons het gebouw ook netjes en mooi te houden”, roept Kokke in de fonkelnieuwe aula naar de luisterende leerlingen. Dat betekent: alleen eten in de aula. Er zijn geen kapstokken bij de lokalen; je jas kun je kwijt in de kluisjes.

Projectleider Sjuul de Jongh wijst trots op de binaslokalen, voorzien van alle gemakken om hier ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. De twee muzieklokalen, waarbij rekening is gehouden met de akoestiek. ,,In de zomervakantie is er keihard doorgewerkt. Het kan goed dat er nog wat dingen niet helemaal zijn zoals ze moeten zijn. Een stopcontact dat onhandig zit, bijvoorbeeld.”

Een brugklas wordt rondgeleid. ,,Zien jullie deze deuren? Als er een hendel aan vast zit, moet je trekken. Zonder moet je duwen”, tipt een docent. Jara Brants (12) en Bas van Gorkom (12) kijken nieuwsgierig rond. ,,Het geeft een fijn gevoel. Het is modern, schoon, netjes”, ervaart Brants. ,,Het is nog wel een beetje een doolhof, maar dat is wennen”, denkt Van Gorkom. ,,Het is licht, dat is prettig. De aula is een stuk mooier dan vroeger. Water om de school heen lijkt me straks fijn, dat voelt veiliger denk ik. Alleen wat als er een bal in het water geschoten wordt?”, vraagt Brants zich af.

Britt Hoeven uit 5HAVO zal niet al te lang meer rondlopen op de school. ,,Maar ik denk echt dat het mooier geworden is. Er is straks meer natuur, dat maakt het fijner.” En twee leerlingen van 5VWO: ,,Buiten wordt het straks heel mooi. Via de Instagram van school blijf ik wat op de hoogte van wat er gebeuren gaat.”

Rector Kokke toont zich trots. ,,Er is nog aankleding nodig en dat doen we samen met de leerlingen. Tekenen is hier een eindexamenvak; dat werk komt straks aan de muren te hangen. We hopen ook dat de leerlingen spontaan naar ons toe komen met ideeën.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven