Eén van de grootste sportverenigingen van Breda is BredaGym

BREDA – De kleine Nomi (6) zit sinds kort op turnen bij BredaGym. Ze wil graag de handstand leren, en koprollen doen. Zaterdagmiddag werd ze op de turntafel en in het zonnetje gezet in de sporthal Raaimoeren: ze is officieel het duizendste lid van de turnvereniging en ontving daarvoor een beker en een medaille uit handen van voorzitter Michel van Gils

Op 1 september van dit jaar hieven turnverenigingen Longo en VLC hieven zichzelf op, de trainers en leden ervan sloten zich aan bij BredaGym. Het zorgt ervoor dat het ledenbestand explosief toenam. De teller staat inmiddels op 1013 actieve leden en daarmee is het één van de grotere sportverenigingen van Breda; wat betreft turnen is het de grootste van zuidwest Nederland, stelt Van Gils.

Het overgrote deel van die leden zijn recreanten. Jonge kinderen die graag in de gymzaal spelen en daar ook nog wat leren. Zij trainen her en der door de stad. De selectiegroepen trainen wel allemaal in de sporthal in Raaimoeren. ,,Het is leuk om zalen door heel de stad te gebruiken. Dat gaat van Teteringen tot Ulvenhout, maar bijvoorbeeld ook in Zevenbergen”, vertelt Van Gils.

,,Kinderen komen hier vaak al op hele jonge leeftijd. Dat is vooral spelen en ravotten. Wij willen heel graag dat turnen op ieder niveau en voor iedere leeftijd vooral heel leuk moet zijn”, vervolgt Van Gils. Het overgrote deel -zo’n 90%- van de leden is nog geen 18 jaar. ,,Dan komt er een tijd heel weinig en vervolgens zien we senioren die zich vooral met sport en spel, zoals badminton, bezighouden.”

Wat Van Gils en de vereniging hun leden vooral willen leren is de basis. ,,Turnen is oneindig herhalen. Ze leren bewegingen die ze het hele jaar moeten oefenen en inzetten. En natuurlijk kijken we of daar talent tussen zit, natuurlijk kijken we of er plots een nieuwe Sanne Wevers opstaat.” De vereniging bracht al Nederlandse toppers voort; bij BredaGym wordt het hoogste niveau trainingen aangeboden. Meervoudig Nederlands kampioene Femke van Bunschoot trainde hier altijd. Zij stopte overigens vorig jaar.

Nomi loopt met haar beker en medaille terug naar haar leeftijdsgenootjes. In afwachting van een diploma. Want een diploma: dat krijgen alle kinderen. ,,Daar staat op of je iets zelfstandig kunt; zie het als een afzwemmoment. Ouders komen hier kijken en wij laten hen zien wat ze hier zoal leren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven