Een passie voor de Rubik’s Cube

ULVENHOUT – Zaterdagmiddag vond bij handboogsportvereniging Alliance d’ Amitié in Ulvenhout de eerste Breda Open Rubik’s Cube plaats, met zo’n 60 deelnemers. Het toernooi kreeg de officiële status van de World Cube Association (WCA); de behaalde resultaten gelden dan ook wereldwijd.
“Dit is een perfecte zaal, vooral qua belichting”, roemt Ron van Bruchem van het WCA. Onder die lichten staan vijf tafels opgesteld, waar de deelnemers -gemiddeld zo’n 16 jaar oud- in razend tempo de verschillende Rubik’s Cube-puzzels oplossen. In totaal zijn er acht verschillende onderdelen. “Iedereen doet vijf pogingen deze puzzels op te lossen. Het gemiddelde is vervolgens je score”, legt organisator Jan van Dorst (14) uit. Al vroeg in de middag sneuvelen er enkele nationale records.
Van Dorst bezocht met vader Peter al diverse toernooien. “Het zijn soms avonturen. In Keulen kwamen we in een donker zaaltje bij een kerk, waar ook geen eten of drinken was. Zulke dingen wil je zelf natuurlijk wel beter doen”, herinnert Peter zich nog.
De Griekse Nederlander Antonie Paterakis (15) uit Hoofddorp wint het koningsnummer -de Rubik’s Cube met 3×3 steentjes- uiteindelijk. Hij bezoekt jaarlijks zo’n acht toernooien en behoort tot de nationale top. Zo verdiende hij dit jaar bij het EK in Praag de zilveren medaille en volgende zomer hoopt hij naar het WK in Parijs te gaan. “Het is geen wiskunde, het is vooral oefenen”, bezweert hij. “Mijn favoriet is de 2×2, deze heeft 130 algoritmes.”
Ook buiten de wedstrijden spelen alle deelnemers constant met de cube. Van Dorst noemt het toernooi dan ook geslaagd. “Iedereen heeft dezelfde passie, maar ook sociaal gezien is er een warme band. Alles verloopt zoals we wilden. Volgend jaar hopen we het weer te organiseren, maar dan tweedaags.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »