Een groot avontuur met Junkie XL

BREDA – ,,Ha, onwennig om te doen. Normaal doet Tom dit en sta ik toe te kijken.” Michiel Groeneveld (43) ondergaat de fotosessie gelaten. Zondag gaat de manager van Junkie XL -Tom Holkenborg- terug naar zijn woonplaats Los Angeles. Groeneveld is even terug in Breda; zijn moeder is jarig.

Groeneveld en Holkenborg vertrokken veertien jaar geleden naar de Verenigde Staten en samen bekijken ze hoe ze de carrière van Holkenborg richting kunnen blijven geven zoals zij dat zelf willen. De voorgeschiedenis van Groeneveld in het kort: als zoon van een straaljagerpiloot brengt hij een groot deel van zijn jeugd door in Bavel, zijn vader werkt tijdelijk op vliegbasis Gilze-Rijen. Als twintiger studeert hij rechten in Amsterdam, maar wil er na drie jaar mee stoppen. ,,Ik vertelde het mijn ouders, die vonden het tot mijn verrassing goed. Maar dat ik geen nieuw plan had vonden ze slecht. Van dat moment heb ik veel geleerd.”

De muziek trekt hem al een tijdje. Als tiener en jongtwintiger gaat hij regelmatig naar de Spock, waar zijn vriend Tijs Verwest -DJ Tiësto- zijn eerste meters maakt. Ze delen de liefde voor muziek, Groeneveld vergezelt de dj naar diens eerste boekingen.

In Amsterdam werkt Groeneveld bij café Thijssen, vlakbij de studio van Junkie XL. Ze worden al snel vrienden, muziek is andermaal de verbindende factor. Als Junkie XL een wereldhit scoort met de remix van Elvis’ A Little Less Conversation, is een fulltime manager nodig. Zijn toenmalige woont in Duitsland, dat werkt niet langer. Groeneveld neemt het op dat moment over.

Inmiddels is Junkie XL geen echte dj meer. Hij componeert. Richt zich op filmmuziek -onlangs voor grote producties als Alita: Battle Angel en Sonic the Hedgehog-, maar maakte bijvoorbeeld ook muziek voor de game FIFA18. ,,We zijn benaderd voor weer zo’n grote game, maar daar kan ik inhoudelijk nog niets over zeggen.”

Daarnaast geeft hij les. Via de YouTube-serie Studio Time op Junkie XL’s kanaal met 100.000 abonnees, draagt Holkenborg zijn kennis over. ,,We hebben nu twee studenten in ons pand, dat willen we nog verder uitbreiden.” Idealiter levert dit later onontdekt talent op, waar iets mee gedaan kan worden.

Daarnaast zijn de twee Junkie XL Brass gestart. Met een flink aantal blazers zijn er opnames gemaakt, de samples ervan worden te koop aangeboden. ,,Dat zijn de beste blazers van de wereld. We hebben twee weken lang in een grote studio in Berlijn gewerkt. Dat is een investering van al gauw een miljoen. Ondernemen is ook risico’s durven nemen; het betaalt zich hopelijk terug.”

De baan bevalt Groeneveld. Holkenborg de creativiteit, hijzelf zorgt voor de infrastructuur. ,,Hij bepaalt, maar samen groeien we daarheen. Op dit moment wil hij lesgeven en creatief zijn; daar kan ik ook mijn eigen zakelijke creativiteit in kwijt, omdat het telkens iets nieuws is.”

Wat Groeneveld aantrekt in zowel Tiësto als Junkie XL: hun gedrevenheid. Alles willen weten. Ontdekken. Niet gedreven worden door roem of geld, maar om te creëren.  

Ooit keert Groeneveld terug naar Nederland. Zijn vrouw is Nederlandse, zijn kinderen tweetalig en hij heeft nog altijd veel contact met vrienden in Nederland. ,,Maar voorlopig zitten we goed in L.A. We wonen iets buiten de stad, in Topanga. Een soort Bavel. Een prachtig buitengebied. Ja, het is een groot avontuur.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »