Een grimmig sprookje op een magische plek

Een grimmig sprookje op een magische plek

Door: Steven van Beek

OOSTERHOUT- Onder leiding van regisseur Jorg van den Kieboom gaf Openluchtspelgroep Oosterhout gisterenavond de eerste voorstelling van het stuk ‘Icarus’ in het eigen Openluchttheater. “Theater in de buitenlucht is fantastisch. Externe omstandigheden maken het juist interessant”, wijst Van den Kieboom op de fluitende vogels, of een eventueel dreigend buitje.

“Dit is het mooiste stukje dat Oosterhout rijk is”, roemt productieleider Jolanda Haagh van de gelijk genaamde stichting het openluchttheater. Deze is gelegen in de wijk Oosterheide in Oosterhout-zuid. Die schoonheid zorgt ervoor dat de stichting elk jaar vol ziel en zaligheid het Openluchttheater kan omturnen tot decor voor een nieuw stuk. “We beginnen al vroeg in het jaar met de voorbereidingen, haast letterlijk op 0. Bladeren ruimen, onkruid wieden, het gebied weer piekfijn en schoon maken. Met het aanstaande stuk in het achterhoofd kijken we vervolgens langzaam naar het te creëren decor.” Iedere twee jaar ontfermt een nieuwe regisseur zich over het te spelen stuk. Dit jaar is dat Jorg van den Kieboom. Hij schreef het grimmige sprookje ‘Icarus’, met de beroemde Griekse mythe in het achterhoofd. Het verhaal kort: vier broers runnen de noodlijdende slagerij van hun overleden vader. Als één van hen vader wordt, hopen ze vurig op een meisje zodat er voortplanting plaats kan vinden. Het wordt in eerste instantie een jongetje. Baby Welle kiest er echter nog tijdens de bevalling voor toch als meisje ter wereld te komen. Hiermee tart ze het noodlot en dat gegeven brengt ongeluk. “Vooralsnog een interessant en fijn grimmig stuk. Je voelt aan alles dat het slecht gaat aflopen”,  analyseren Lianne Raaijmakers en Eddy Huijbregts uit Oosterhout in de pauze. Voor Raaijmakers is dit de vijfde jaar dat ze het openluchttheater bezoekt. “Het is elk jaar weer sterk theater. Maar de omgeving en de bijhorende ondergaande zon maakt het natuurlijk af. Daardoor wordt het echt magisch.”

Openluchtspelgroep Oosterhout speelt Icarus nog vijfmaal: op 18, 24 en 25 juni en een laatste keer op 1 juli. Tickets zijn verkrijgbaar á €13,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »