BREDA – ,,Ik hou al mijn hele leven enorm van Kerstmis. Al die tradities, de oude films op tv. Mensen gezellig bij elkaar over de vloer”, mijmert René Frik hardop in een huiskamer aan de Academiesingel in Breda. Voor het negende jaar zet hij een kerstvoorstelling neer met zijn Eastwood Christmas Collective. Driemaal op 22 en 24 december in De Schelleboom in Oosterhout en op 30 december nog een in café Bel Air in Breda.
Een splinternieuw verhaal met bekende kerstmuziek. Heel veel wil Frik eigenlijk nog niet kwijt over het door Marij de Wit geschreven stuk, getiteld De Maan van Yule. Wel dat het zoals altijd veel raakvlakken heeft met het traditionele Christelijke kerstverhaal, maar dan vertaald naar de moderne tijd. Hij belooft een muzikale feelgood-show, belooft verwarmde harten na afloop.
,,Eigenlijk was onze allereerste voorstelling, negen jaar geleden, gelijk niet meer te overtreffen”, grijnst Frik. Het was 2010, in de Mariakerk in Oosterhout. De show verliep goed en toen de deuren na afloop opengingen, sneeuwde het sprookjesachtig. Precies zoals het aloude Kerstcliché voorschrijft. ,,Weet je: wij willen gewoon een gezellige kerstsfeer creëren op Kerstavond. Een warme samenkomst, zodat we allemaal met een goed en warm gevoel de kerst in kunnen gaan.”
Het collectief is het geesteskindje van Frik. Qua bezetting wisselt het haast jaarlijks; mensen gaan weg of komen erbij. Deelname is immers geheel op vrijwillige basis, Frik kan er alleen maar voor pogen ervoor te zorgen dat de onderlinge sfeer optimaal is. Dat er een klik is, dat er gelachen wordt. ,,Mijn eigen rol in de shows is klein. Ik stel de spelers voor, vertel wat we precies gaan doen en waarom. Tijdens de voorstelling zing ik nog wat mee op de achtergrond.” De verteller van De Maan van Yule is dit jaar Jan-Fedde Bakker.
Op dat moment bereiden de muzikanten zich in een schuur in de tuin voor op de voorstellingen. ,,Die repetities zijn echt her en der. Dit huis is van één van de gitaristen, ideaal natuurlijk. De generale repetitie is wel gewoon in De Schelleboom.”
De voorstellingen van het collectief in dit Oosterhoutse theater geraken normaliter uitverkocht en worden bezocht door een betrekkelijk vast publiek. ,,Er is iemand die al jaren gaat. Eerst met zijn vader, maar helaas overleed hij twee jaar geleden. Maar hij komt nog steeds. Bestelt als eerste de kaarten. Altijd als ik hem daar zie, zie ik zijn vader er ook automatisch bij. Hij is echt onderdeel van het geheel, het wordt echt een familie”, vertelt Fiks met hoorbare emotie. ,,Nee, méér voorstellingen is gewoon niet te doen. Het is vrijwillig, dat kun je niet vragen.”
De muzikanten dit jaar zijn dezelfde als vorig jaar. ,,Het klikt goed. Het maakt niet uit met wie je samenspeelt, als het maar past. Alles gaat heel easy going. Muzikanten liggen niet voor het oprapen en deze groep is ontzettend goed.” De opbrengsten van de Eastwoord Christmas Collective gaan altijd naar een goed doel. Dit jaar wordt gitarist Marien van Zwol gesponsord tijdens zijn deelname aan de Roparun.
De Kerstavondvoorstelling is nagenoeg uitverkocht. Voor de zondagmiddag zijn in De Schelleboom nog enkele tientallen tickets beschikbaar.