Dweildag Oosterhout, waar de jongeren zich voorzichtig weer aandienen

OOSTERHOUT – Buiten bij De Kletsereij wordt fanatiek en vrolijk gedanst op de carnavalsklanken van Jeugdhofkapel De Smulnarren. Tientallen tieners vieren hier een feestje, omdat het in het café zelf te druk werd. Vlak na de laatste tonen wordt er een dienblad voor de band op tafel gezet. Met louter frisdrank, uiteraard.

Het is de Kaaise Dweildag in Kaaiendonk en de kroegen puilen als vanouds uit, de carnavalsstemming is er allang. Het evenement viert haar 35e editie, met dit jaar theater De Bussel als huiskamer. Als Residentie. ,,De perfecte locatie. Je kunt het zo groot of intiem maken als je zelf wil. Het is goed bereikbaar, dicht bij het centrum en er zijn meerdere podia mogelijk. De voorwaarden waren dit jaar gunstig”, legt Theo Poortvliet uit. Terwijl de ene dweilband speelt, bereidt de ander zich voor en dat zorgt ervoor dat er geen pauzes vallen.

Aan de Klappeijstraat staat de Jeugdhofkapel te spelen. De zestien jeugdige bandleden verwachten later op de Markt te eindigen. Maar ondanks het vrolijke feestje toont altsaxofonist Thijs de Graaf (17) zich somber. ,,Omdat ik bang ben dat de Jeugdhofkapel langzaam uit zal sterven”, legt hij uit. ,,Er is te weinig aanwas, te weinig jongeren die mee willen doen. Mee willen spelen. En ikzelf ben volgend jaar ook te oud dus dan moet ik ook weg”, wijst hij op de maximumleeftijd van 18 jaar. De groep probeert volop aan zelfpromotie te doen, volop te werven. Spelen naast carnaval ook op de Vierdaagse, spelen bij het sauwelen in Raamsdonksveer, treden op in Den Bosch en hebben al het een en ander gepland staan voor het Oosterhouts carnaval. ,,Maar overal waar we komen zien we steeds minder jongeren.”

De Graaf zelf stapt over op de nieuwe groep Doorgestreept, geïnitieerd door de 18-jarige Nikky van Vugt. Zijzelf zat zes jaar bij de Jeugdhofkapel, maar vond vervolgens nergens aansluiting. ,,Daarom stopt heel veel jeugd. Ik dacht: misschien moet ik zelf dan maar een heel nieuwe band starten. We zijn nieuw, misschien iets hipper en zoeken gewoon jongeren die met ons mee willen spelen. En ja: we zullen volgend jaar hier op de Kaaise Dweildag staan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »