Duurzaamheidsweek Oosterhout

OOSTERHOUT – Waar 10 oktober nationaal uitgeroepen is tot de Dag van de Duurzaamheid, staat er in Oosterhout een hele Duurzaamheidsweek op de agenda onder de noemer: Groen is Doen. Op 3 oktober trapt astronaut André Kuipers af met een lezing in Theater De Bussel, op 12 oktober wordt afgesloten met de duurzaamheidsbeurs- en markt. ,,Uiteindelijk moeten we allemaal langzaam iets aan ons gedrag veranderen”, zegt Coby Kazenbroot van Oosterhout Duurzaam.

Zij organiseren voor de vierde keer een duurzaamheidsmarkt. ,,En ONE (Oosterhoutse Nieuwe Energie, red.) organiseert de beurs. We dachten: we kunnen het net zo goed samen doen, dan versterk je elkaar.” Er ontstond al gauw een hele week, want de gemeente, Theek5, De Bussel, diverse ondernemers en de Rabobank participeren eveneens. ,,We hebben ook aangeklopt bij scholen, die gaan met een afvalprogramma van vijf weken aan de slag.”

Kazenbroot merkt een langzame verandering. In Nederland en dus ook in het Oosterhoutse. Ondernemers beginnen na te denken hoe zij kunnen verduurzamen en ook de gemeente staat open voor andere zienswijzen. ,,We hebben binnenkort een gesprek over het maaibeleid. Dan staan er fraaie bloemen, die aantrekkelijk zijn voor bijen en dan wordt er weer gemaaid. Dat is allemaal bewustzijn; waarom doe je iets?” Maar, weet Kazenbroot: vooral de Oosterhouter moet bereikt worden. ,,Je moet niet als een dominee tekeer gaan. Je hoopt te inspireren. We leven hier op een kwetsbaar bolletje, waar we moeite voor moeten doen. Dat zul je straks bij de lezing van Kuipers goed gaan zien. Maar ik weet ook dat het vaak met de portemonnee te maken heeft. Het gaat allemaal stapje voor stapje.”

Moeite doen is: ,,Nou, bijvoorbeeld: je afval scheiden. Maar dat maakt je wél bewust. Je gooit dan niet iets zomaar weg, maar denkt erbij na.” En dan: ,,Weet je: het is de manier van denken. Het verhaal áchter een product is vaak zoveel waardevoller. Dan ga je ook meer nadenken: wat wil ik precies op mijn bord hebben?”

Op 8 oktober vindt in Theater De Bussel het Oosterhouts Duurzaamheidsevent voor Ondernemers plaats. Daar is onder andere Remco van Dessel van Agel Adviseurs spreker. Hij ziet veel onbenutte mogelijkheden in Oosterhout. ,,Er gaat nu nog veel duurzame energie verloren. Je moet het samen doen, alleen zo kun je de slag maken”, legt hij uit. ,,Er zijn bedrijven die het dakoppervlak vol leggen met zonnepanelen. Zij gebruiken niet alles, dat kun je dus terug leveren. Ik denk dat iedereen eerst aan de eigen portemonnee denkt, maar door het juist samen te doen maak je echt winst.”

Van Dessel wil het bij zijn presentatie inzichtelijk maken. ,,Want soms lijkt die transitie zo abstract. De vertaalslag moet gemaakt worden en aan de hand van data kan dat. Het zit hem uiteindelijk allemaal in het collectief.”

Op woensdag 9 oktober wordt nog de film The Biggest Little Farm vertoond op de Milieustraat in Oosterhout. De film laat zien hoe een echtpaar een duurzame boerderij opzet en haar eigen levensmiddelen produceert. ,,Maar eigenlijk hoop je dat er uiteindelijk iets verandert in het dagelijks leven”, besluit Kazenbroot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven