Dure huwelijksplannen en aantrekkelijk verdienmodel

BREDA – Een goede baan, een stabiel leven en een blanco strafblad; toch klinken de verdiensten van een hennepkwekerij in zijn woning aan de Lage Stee in Teteringen de 29-jarige K.A. als muziek in de oren. Maar op 11 juli 2017 gaat het mis: er wordt ingebroken en de oogst wordt geript. A. wordt wakker van het lawaai, vlucht in paniek het huis uit en meldt zich de volgende dag bij de politie. Twee Bulgaren zijn die nacht al aangehouden. A. zelf stond woensdag voor de rechter voor het hebben van een hennepkwekerij en het illegaal aftappen van stroom.

A. komt in februari 2017 via via in contact met een man die hem een voorstel doet: hij wil een hennepkwekerij in A’s huis opzetten. A. kan dat geld goed gebruiken; hij gaat weldra trouwen en droomt van een Turkse bruiloft en die zijn duur. Hij hoeft verder niets te doen en krijgt 15.000 euro per batch. Het idee is om zesmaal te oogsten. De inbraak geschiedt echter vlak voor de eerste.

In zijn huis wordt een professionele installatie aangetroffen, met ruimte voor 456 planten. De enige taak van A. is om geen bezoek binnen te laten. Hij weet niets van de man en wil dat graag zo houden. De man komt ’s nachts langs om werkzaamheden te verrichten en gaat weer weg; ze zien elkaar zelden.

Volgens de officier van justitie zou dit niet de eerste batch worden. De gevonden vangst van nu was vochtig en vers, maar in huis zijn dorre takjes aangetroffen. Er was troep, er lag een gebruikte weegschaal en riekende sealbags. A.’s advocaat weerspreekt dat: ,,Van 456 planten is nooit alles vochtig en vers. En er was een inbraak, dus dat er troep was is logisch.”

A. is veranderd sinds die nachtelijke vlucht. De rustige jongen is weg. Hij kampt met paniekaanvallen, schrikt ’s nachts wakker bij geluiden. ,,Was het wel nodig? Was dit het waard? Ik denk er veel aan terug. Ik heb moeite met mezelf, ik heb een enorm schuldgevoel”, legt hij uit.

De officier van justitie neemt het hem kwalijk dat de hoofdpleger buiten schot blijft. ,,Hennep staat in contact met zwaardere criminaliteit, dat zie je aan de diefstal ervan.” Hij wil A. 140 uur werkstraf geven en een maand voorwaardelijk. Bovendien zou hij een stevige boete moeten betalen voor de gestolen stroom. De rechter doet uitspraak op 9 oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »