‘Dubbelzinnig, maar wel begrijpelijk’

ETTEN-LEUR – ,,We wonnen drie jaar achter elkaar de eerste prijs voor kleine wagens, want we waren daarin de enige deelnemer. Dit jaar doen we mee met de grote wagens. Het hielp bij de motivatie om er het beste uit te halen”, roept Mark van CV Ietskes Aanders tijdens de traditionele Kekdag in Etten-Leur. Hun motto: ’t speul(t) goed. Een carnavalswagen die aan de voorkant uit divers speelgoed bestaat. Via een paardje op een schaakbord gaat de wagen over in rockband KISS.

Vier van de vijf Etten-Leurse carnavalsverenigingen openden zondag hun deuren. Uitzondering is De Tapkes. ,,Ieder jaar overwegen we mee te doen, maar niet meedoen bevalt eigenlijk wel. Het kost veel tijd en veel geld”, legt Kees de Regt uit, die daarom vandaag zelf bezoeker is.

De Duimkes

Eigenlijk waren De Duimkes voornemens er de brui aan te geven; de motivatie was weg. De Zandkleppers uit Bosschenhoofd zochten echter een grotere bouwschuur. Sebastiaan Broos bouwt bij beiden en de optelsom was eenvoudig: de twee besloten samen te werken. ,,Dat was wat wij nodig hadden”, glundert Gerard van Aert van De Duimkes. ,,Die jonge gasten geven energie, het bouwen was weer een groot feest.” Het thema van de wagen werd al gauw gevonden: ‘Vrimde vogels houwe dun optocht gaonde’, een paradewagen met zo’n twintig veelal beroemde vogels. ,,De hoofden maakten we in onze kleine schuur in Bosschenhoofd. Momenteel komen we hier = vaker, nu het één geheel moet worden”, legt Pedro de Kok van De Zandkleppers uit. De wagen rijdt op zaterdag door Bosschenhoofd en doet zondag mee in Etten-Leur.

De Pannekoeken

Iets verderop, bij De Pannekoeken, willen ze de eeuwige strijd tussen Etten en Leur wat nieuw leven in blazen. Ze brengen vier hoogtepunten uit Leur, omdat er ‘in Etten nu eenmaal niets is’, zoals Eelco van Eekelen het grappend verwoord. Adriaan van Bergen, de Sint Pieterskerk, Molen de Lelie en, pontificaal, De Slikbrug. Thema: ‘wij hebben het beste stukske’. ‘

Te Gek

Aan de andere kant van Etten-Leur bouwt Te Gek aan hun wagen. Vorig jaar voegden De Gangmaokers en De Kwarre samen, vandaar de naam, G en K. ,,Wij zijn goed in techniek. Voor ons moet alles echt kloppen, met veel details”, stelt Barry Roovers zijn De Gangmaokers voor. Deze fusie won vorig jaar het carnaval; de toevoeging van de creatieve ideeën van De Kwarre maakt dit tot een synergie. Ries van der Borst maakte het ontwerp,  ‘Gekanniebalen met carnaval’ luidt het thema. ,,De wagen moet altijd iets dubbelzinnigs hebben, maar men moet het wel begrijpen”, legt hij uit.

De optocht in Etten-Leur vindt plaats op zondag 3 maart en start in Leur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »