Dorpskernen krijgen een monument met acht V’s

Vrede. Verzet. Vrijheid. Veteranen. Verantwoordelijkheid. Verdraagzaamheid. Verbondenheid. Vaderland. Deze acht woorden prijken op een nieuw bevrijdingsmonument.

Dat werd afgelopen weekeinde officieeel onthuld in Dongen, ‘s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart. Eenzelfde monument, waar de contouren van het gebied eveneens op zichtbaar zijn.

Een stoet van vijftig historische voertuigen reed zaterdagmiddag als defilé door de drie dorpskernen met volop publiek aan de straatkant. Op het monument staat de V pontificaal bovenop. ,,We hebben er een algemeen en gezamenlijk monument van gemaakt, om op die manier ook naar de toekomst te kijken”, legt Ans Faro uit.

,,De V wordt ‘s avonds uitgelicht. In de V zou ook een kaars of een vuurkorf geplaatst kunnen worden. We wilden geen monument over een neergestort vliegtuig, geen monument over een specifieke gebeurtenis, maar juist een algemeen beeld dat voor altijd geldt. We zullen deze monumenten ook op 4 en 5 mei mooi kunnen gebruiken”, vervolgt Faro.

De stoet van de vijftig voertuigen reed ‘s morgens vanaf half 11 door het gebied. In barre, stormachtige weersomstandigheden werd bij de bevrijdingskapel in Park Vredeoord in Dongen het eerste monument geopend.

Hier waren alleen genodigden bij aanwezig, onder wie veel veteranen, burgemeester Marina Starmans-Gelijns en oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. ,,Het weer ging tekeer, maar iedereen accepteerde dat. Het stormde, maar men was stil. Het maakte het een heel bijzonder moment, vond ik, aldus een omstander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »