De Bijenkorf in Breda sloot op zondag 20 maart om 17:30 definitief z’n deuren. Ik bekeek het laatste uur en sprak met wat klanten.
Het is opvallend druk in De Bijenkorf, zondagmiddag. De allerlaatste dag van de Bredase vestiging gaat ook het winkelend publiek niet in de koude kleren zitten en in grote getale wordt afscheid genomen. “Bij opening vanmiddag leken het wel de Drie Dwaze Dagen, zo druk. Ik vind het mooi en triestig tegelijk; er heerst al de hele dag een aparte sfeer”, constateert een medewerker.
Met enige regelmaat worden er flinke kortingen omgeroepen, die oplopen tot 90%. “Er zijn nogal wat mensen die proberen te onderhandelen over nóg hogere kortingen, maar daar werken we niet aan mee. Het is vandaag de laatste dag hier, de spullen die overblijven gaan naar onze vestiging in Den Bosch”, geeft PR-dame Suzanne van der Velde aan. Er is, in tegenstelling tot de V&D, immers geen sprake van een faillissement. De Bijenkorf heeft een nieuwe strategie voor de toekomst uitgerold en diverse vestigingen in Nederland moeten daardoor dicht, waaronder Breda. Het medeleven gaat vooral uit naar de 48 medewerkers die hier hun baan verliezen. “Het zijn er inmiddels 37. Elf medewerkers gaan bij andere vestigingen werken. Maar voor allen is het vandaag toch een afscheid.” Dat geldt ook voor de klanten. Mia de Heus uit Breda vindt het een ramp dat De Bijenkorf uit Breda weggaat. “Het kledingaanbod in Breda is vooral gericht op jeugd. Voor ouderen is het aanbod schaars, maar hier had ik altijd succes. Nu de V&D en De Bijenkorf weg zijn, weet ik het niet meer zo goed. Ik ben al naar zo’n nieuwe-stijl Bijenkorf geweest, maar nee, dat voelde niet goed. Het straalt uit dat het onbetaalbaar is en dat het alleen voor rijke mensen bedoeld is.” De tijd tikt langzaam naar half zes, sluitingstijd. Hilde Verbrugge uit Breda heeft al diverse producten in haar tas en zoekt snel in de kledingrekken. “Ik baal er flink van, ik kwam hier heel regelmatig. Vooral op de cosmetica-afdeling hadden ze precies datgeen ik mooi vind. Ik ben hier dan ook echt om afscheid te nemen en nog wat laatste spulletjes te kopen. Tijden veranderen, dus de winkelstraten ook. Dat begrijp ik allemaal. Ik hoorde dat Zara hier misschien een filiaal opent, mijn droom is nog een TK Maxx in Breda. Voor de Bijenkorf ga ik vanaf nu gewoon naar andere steden. Een dagje uit, naar Amsterdam of Rotterdam, geen probleem.” Rond vijf uur klinken de harde ritmes van Sambaband Maisquenada op de Karrestraat. De Bijenkorf sluit de winkel graag af met een knal, de band doet een ronde dwars door de winkel. De laatste klanten rekenen hun laatste spullen af, het personeel legt langzaamaan het werk neer en kijkt trots en saamhorig naar de sluiting van de winkel. Om half zes klinkt de omroepster voor een laatste maal. Met een opvallende kraak op het bandje bedankt ze het winkelend publiek voor het vertrouwen. “Die kraak. Jeetje. Hoorden jullie dat? Die bezorgt me overal kippenvel”, aldus een geëmotioneerde winkelmedewerkster.