Dierenwinkel Discus houdt ermee op

BREDA – De oranje aanbiedingen in de etalage verraden het al: dierenspeciaalzaak Discus Meeuwsen aan de Haagdijk houdt er op 14 december mee op. Eigenaar Peter Meeuwsen en zijn vrouw Anita gaan met pensioen. Opvolging werd tot hun spijt niet gevonden.

Als Meeuwsen over het ondernemerschap praat, twinkelen de ogen nog altijd. Geen dag die hem verveelt. En hij draagt deze winkel al sinds 1975. ,,Dit is geen rondje om de kerk. Het is elke dag anders. Je leert je klanten kennen. Nieuwe producten. Ik praat iedere dag veel met mensen.”

Zijn vader Piet zette de winkel in 1952 op. Peter begon er op zijn zeventiende te werken en was 19 toen zijn vader onverwacht overleed. Hij kreeg plots de verantwoordelijkheid over de winkel. Zijn vrouw Anita sprong met hem mee in het diepe. Spannend, maar het beviel. De volle 47 jaar. ,,Ik werkte bij een bank, had niets met dieren. Maar je groeit erin, hoewel klanten nu nog steeds meer vertrouwen op de expertise van Peter”, grijnst ze.

Reden om voortijdig -ze zijn 64- met pensioen te gaan? Om bedrijfsmatig huisdieren te houden dien je in 2020 verplicht een certificering te halen middels scholing. Meeuwsen juicht het van harte toe, maar niet meer voor zichzelf. ,,Een goed moment. Het wordt tijd om aan leuke hobby’s toe te komen. Dat kan nu.”

De winkel oogt al wat leeg. Direct bij binnenkomst tsjirpen zes kleurrijke parkieten als een warm welkom. Maar het verkopen van dieren is allang niet meer zijn corebusiness. ,,De markt verandert altijd. Het bestaansrecht voor zo’n speciaalzaak is er nog wel zonder meer”, denkt hij. De consument haalt haar informatie van het internet. Zin en onzin. ,,Wij sparren. Hebben interactie over het welzijn van het dier, geven advies. Ik denk echt dat zulke expertise echt haast noodzakelijk is als je een huisdier haalt.” Want: de positie van het huisdier wordt steeds belangrijker in het gezin; menigeen ziet het als volwaardig lid. ,,En dus wil je het zo optimaal verzorgen. Dat vereist kennis. Hier krijg je gratis advies. Natuurlijk ook met de intentie om klanten aan je te binden, maar het dier staat wel altijd op één.”

Het pand aan de Haagdijk 239 is inmiddels verkocht. Wat er komt weet Meeuwsen niet. Niemand wilde in de dierenzaak stappen. ,,Ik heb altijd mooie cijfers gehad, die ik kon laten zien. Maar helaas, het houdt hier gewoon op voor Meeuwsen.” Maar, gehaast hij nog te zeggen: ,,Mijn broer van Meeuwsen Aquaria Hengelsport heeft wél opvolging en blijft dus bestaan; dat daar geen verwarring over is.”

Zelf hebben ze geen huisdieren, maar in de toekomst? Wie weet. ,,Ik ben in ieder geval van plan om flink de natuur in te trekken. Wilde roof- en zangvogels te bestuderen, dat vind ik nog altijd het allermooiste.” Anita kijkt liefdevol naar haar man. ,,Ik zie ‘m nooit meer straks”, glimlacht ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »