Dertien jaar cel voor doodslag in Wernhout

De rechtbank in Breda heeft Herman M. (48) uit Wernhout maandagmiddag veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. Twee weken geleden, op 11 februari, werd er op zitting nog 18 jaar cel tegen hem geëist door de officier van justitie, omdat er sprake zou zijn van moord met voorbedachten rade. De rechter oordeelt nu dat M. zijn vrouw Ingrid van Elsacker in de nacht van 24 en 25 maart dan wel op brute wijze vermoord heeft, maar of dit met voorbedachten rade gebeurd is kan niet bewezen worden. De rechter houdt het op doodslag.

Terwijl hun 14-jarige dochter boven al sliep en hun 17-jarige zoon die avond uitging, zaten M. en zijn vrouw die zaterdagavond tv te kijken. Na elven ontstaat een ruzie, waarbij rake klappen vallen. Van Elsacker slaat M. hard op zijn hoofd, waarop hij zijn vrouw terugslaat met een voorwerp, waarschijnlijk met een telefoon. Vervolgens wurgt hij haar met een elektriciteitssnoer, waarna hij haar met dertien messteken om het leven brengt. Volgens de officier van justitie zaten er tientallen minuten tussen de eerste toegebrachte verwonding aan Van Elsacker tot het uiteindelijke doden, wat zou betekenen dat de moord met voorbedachten rade zou zijn. M. had immers ruim voldoende bedenktijd om van zijn daad af te zien. Hij zou naar de keuken gelopen moeten hebben om een mes te pakken om Van Elsacker neer te steken. Dat kan volgens de rechtbank niet bewezen worden. Het letseldateringsonderzoek biedt hierin onvoldoende houvast, de exacte volgorde van handelingen kan niet vastgesteld worden. Er zijn überhaupt teveel onduidelijkheden wat er die nacht exact gebeurd is. Vast staat dat  echter wel dat M. de dader is. Er zaten bloedsporen op zijn kleding en slippers. Hij heeft dit ook bekend, hoewel hij zich haast niets van die avond kan herinneren.

Normaliter staat er 12 jaar op een dergelijk misdrijf. Maar door het buitensporige geweld dat toegepast is en het risico dat M. liep dat hun dochter wakker werd of hun zoon thuis kwam en daarmee getuige zouden kunnen zijn van de gruweldaad, is besloten tot een hogere straf. Bovendien poogde M. de politie te misleiden door te stellen dat er een woningoverval had plaatsgevonden. De twee kinderen wonen inmiddels apart van elkaar. De ontwrichte vertrouwde omgeving en de misleiding zijn aspecten die M. zwaar aangerekend worden. Volgens psychisch onderzoek heeft M. geen noemenswaardige stoornissen en ook zijn medicijngebruik is geen aanwijsbare reden voor zijn handelen. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank M. diverse geldboetes op, te betalen aan zijn kinderen en aan de moeder van Van Elsacker. De zaak werd bijgewoond door zo’n vijftig belangstellenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »