BREDA – ,,Ik wil hetzelfde als mijn broers zijn, zij zijn allang uitwonend. Nu heb ik ook een plek voor mezelf”, legt Deen van Gool (22) uit. Trots steekt hij de sleutel in het sleutelgat. Dit is zijn appartement, van 53 vierkante meter. Vlakbij het Schoolakkerplein is het Vivianehof verrezen. Met daarin: vijftien woningen, voor mensen met een beperking.
Tussen de 18 en 27 zijn ze, negen jonge mannen, zes dames. Allen gaan ze hier zelfstandig wonen. WonenBreburg ontwikkelde de kleinschalige woonvoorziening, in nauwe samenspraak met Stichting ZES (Zelfstandig En toch Samen). ,,Qua nieuwbouw is dit een uniek project. Het is compleet maatwerk, we hebben geluisterd naar alle specifieke wensen”, legt directeur-bestuurder van WonenBreburg Caroline Timmermans uit. ,,Onze intentie en verwachting is dat er geen groot verloop zal zijn.”
,,Hier komt mijn bed te staan, daar mijn kledingkast. Aan de muur komen dingen van Ajax te hangen. En hier, in het hoekje, mijn dj-box. Ik droom ervan dj te worden, wil graag muziek maken.” Zijn vader grijnst. ,,Het idee is om iedere maand met elkaar te praten. Wat gaat goed, wat niet, hebben mensen last van elkaar? Ze wonen hier zelfstandig, maar toch met elkaar.”
Zijn vader is Chris van Gool, bestuurslid bij ZES. De stichting bestaat sinds 2010; sinds 2011 wordt in deze buurt volop gebouwd, waaronder een groot Gezondheidscentrum. Wat dat betreft is het Vivianehof perfect gelegen. Dicht bij het centrum, dicht bij de nodige faciliteiten, maar toch in alle rust. De tweekamerappartementen worden straks nog voorzien van moderne snufjes en iedere ruimte is speciaal aanpast op de bewoner. ,,En natuurlijk zijn er altijd mogelijkheden om te communiceren middels domotica, Deen is nooit écht alleen”, schetst Van Gool. Hulp in huis in de vorm van iPadjes aan de muur, die Deen zal vertellen als hij wat moet doen, zoals schoonmaken of koken. ,,Ik ga pasta carbonara maken, dat is mijn lievelingsgerecht”, legt Deen uit. ,,Het fijne van dit systeem: wij kunnen vanuit thuis contact leggen. Een soort beschermde WhatsApp is het”, vertelt Chris.
Deze groep bewoners ontstond zo’n drie jaar geleden en werd met behulp van een pedagoog samengesteld. ,,Het is belangrijk dat ze het leuk hebben. Ze krijgen buren, ze koken zelfstandig en soms ook samen. En hoe organiseer je dat dan?”
De jongeren werken allemaal. Deen bij lunchroom Jan en Alleman. Hij kijkt uit naar oktober, naar zelfstandig wonen. ,,Mijn ouders wonen in de buurt, dat geeft een fijn gevoel. Maar een plekje voor mezelf: ik heb erg veel zin in.”