De zware strijd met de gewichten

De zware strijd met de gewichten

BREDA – De Groningse Elisa Hessels schreeuwt het uit: ze wint tijdens Sterkste Man/Vrouw van Breda het onderdeel ‘Stone to Shoulder’. Tot tweemaal toe weet ze een steen van 65 kilo op haar schouder te leggen, concurrente Susan Bokma deed dat éénmaal.

Kort daarvoor lukt het haar tot vijfmaal toe niet een axle van 50 kilo de lucht in te krijgen, waardoor ze de Overhead Medley niet kan afmaken. Ze verlaat gefrustreerd even het pleintje voor de Faam om zich, samen met haar trainer, in alle rust te herpakken. ,,Ik had veel vertrouwen in dat onderdeel, hoewel ik op deze nauwelijks heb kunnen trainen. Er sloop twijfel in en daardoor misschien wat angst.”

Hessels heeft slechts twee concurrentes; vijf dames annuleerden hun deelname aan het toernooi. Bij de mannen zijn er zestien deelnemers, verdeeld over drie gewichtsklassen. Niels Gordijn is vandaag scheidsrechter. Hijzelf behoort steevast tot de top 3 van Nederlands Sterkste Mannen. ,,Het aantal toernooien groeit, de sport groeit. Het niveau is ook aardig; er zijn hier deelnemers die het stapje naar de top kunnen zetten.”

De Dongense Bokma begint het toernooi sterk, maar het krachtsverschil met haar opponenten is klein. ,,Geloof in jezelf!”, roept dochtertje Izzy vlak voor een onderdeel. Daarmee raakt ze misschien wel de kern. Martijn Meerwijk beoefent de sport ook en denkt dat het mentale aspect het belangrijkste is. ,,Je moet positieve stress hebben. Wéten: die steen til ik op. Niet: die steen ga ik proberen op te tillen.” De aanwezigheid van publiek speelt ook een rol. ,,Ieder beetje twijfel is funest. Mensen kijken naar jouw strijd met het gewicht, daar moet je je voor af kunnen sluiten. Positieve aanmoedigingen helpen daarentegen weer wel.”

Bij deze eerste editie kwamen zo’n honderd mensen kijken; andere onderdelen waren Truckpull, Deadlift en Carry Race. Susan Bokma won bij de vrouwen, Hessels werd er tweede. Onder de 93 kilo bij de mannen won Jose de Jong, onder de 105 kilo Michael Grare en bij de 105+ triomfeerde Sasha Nijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »