De ziel van het dorp, in maatje s

De ziel van het dorp, in maatje s

ACHTMAAL – Een nieuwe start, terug naar de kern: de 41e editie van Dorpsfeest Achtmaal kromp flink in ten opzichte van vorig jaar. Met speeltoestellen voor kinderen, ruimte voor de dorpsverenigingen, maar zonder jaarmarkt probeert men zichzelf opnieuw uit te vinden. Alles speelt zich nu af rond Grand Café De Toekomst en het Gouwe Pleintje. Café Den Thuur valt hierdoor compleet buiten de boot.

Vastomlijnd in de agenda: de tweede zondag van de maand, de week ná het Zundertse Corso. En dat blijft zo, zegt Lida van Gaal namens de organisatie. ,,Er was vorig jaar gewoon weinig animo. Niet van publiek, niet van de ondernemers. Het werkte niet, de kraampjes verkochten nauwelijks iets.” Terug  naar het dorpsgevoel. ,,Kinderen kunnen spelen, hun ouders gaan lekker naar het terras, de ouderen gaan kijken bij de expositie in ’t Gouwe Hart. We gaan kijken of we volgend jaar weer wat toe kunnen voegen, daar kunnen inwoners hun ideeën voor aandragen.”

Prima, vindt Jella Oostvogels. Ze komt hier al ‘zeker 25 jaar’; eerst als klein meisje, inmiddels als moeder. ,,Dit hoort bij Achtmaal, dit moeten blijven bestaan. Dat het wat gekrompen is, is niet erg. Ik zie nog steeds veel mensen uit Achtmaal zelf en vanuit Wernhout en Zundert. En nu het wat kleiner is, voelt het ook een stukje drukker.”

Als het evenement echt terug op de kaart moet komen, zal het professioneler aangepakt moeten worden, denkt Wout van de Made uit Roosendaal. Zijn Achtmaalse vriendin denkt dat het een aflopende zaak is, Van de Made vindt dat de gemeente wat subsidie moet geven. ,,Als je mensen wil trekken, moet je met iets nieuws komen. Iets waar mensen hun huis uit voor willen komen. Dat hoort bij deze tijd.”

Maar -en daar lijken de meeste mensen het over eens te zijn: het Dorpsfeest moet blijven. Hier komt de ziel van het dorp tot uiting, hier ontmoet eenieder elkander ieder jaar weer. ,,Ik heb hier nu een uurtje rondgelopen en toen had ik het wel weer gezien”, geeft een vrouw aan. ,,Maar ik heb weer veel mensen gesproken. Als het Dorpsfeest er níet was, was ik thuisgebleven.”

De uitbater van Den Thuur wilde liever geen commentaar geven op de inkrimping van het Dorpsfeest Achtmaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »