BREDA – ,,Eigenlijk is het nu weer even groot als vroeger”, wijst coördinator Marijke Cantrijn op een enorme luchtfoto aan de muur van rector Hans Staps. Koninklijke basisschool De Zandberg uit de gelijknamige wijk viert haar 90-jarig bestaan op 13 en 14 juni. In 1928 werd achter de Sacramentskerk de Claraschool voor meisjes gebouwd en de Sacramentsschool voor jongens. Pas in 1980 werd dat samengevoegd.
Leerkracht Michiel Santegoeds dook deze winter eens in de historie van de school. Hij vond de bouwtekeningen uit 1927 van de originele scholen. Gemeente Teteringen staat erboven; de wijk staat pas sinds 1928 op Bredaas grondgebied, de school is dan ook altijd Bredaas geweest.
Ook hij tuurt naar die foto, waarvan hij vermoedt dat deze in de jaren ’50 gemaakt is. ,,We dachten altijd dat het uit de begintijd kwam, maar de uitbouw bij de Claraschool is pas in die tijd gebouwd.” Bij de zuilen grinnikt hij. ,,Ik begreep dat de jongens daar tegenaan plasten”, legt hij uit. Nu zit daar de keuken van het gemeenschapshuis. ,,Niet echt een smakelijke gedachte.”
De Sacramentskerk was bekend om het ziekentridium. Van heinde en verre kwamen zieken om zegeningen van de kerk te krijgen. De school werkte daar actief aan mee door hen een slaapplaats te bieden tijdens de driedaagse plechtigheden. De diensten bestaan nog steeds -dit jaar voor de 83e keer. Maar het is allang niet meer zo grootschalig als in die tijd.
Veel veranderde het gebouw niet tussen de oorlog en de jaren ’80. Een van de belangrijkste figuren uit de historie van de school was hoofdonderwijzer Piet Mous, die tot 1974 liefst 44 jaar verbonden was aan De Zandberg. ,,De schoolbel van toentertijd ligt nog bij zijn familie; zijn kinderen en kleinkinderen gingen en gaan nog steeds naar deze school”, weet Staps.
De wijk groeide in die jaren ‘80, de school moest anticiperen. De jongens en meisjes werden gemengd. De Sacramentsschool werd afgebroken, de Claraschool kreeg er zeven lokalen bij. Er werd driftig doorgebouwd: in 1997 kreeg de school extra lokalen, in 2003 kwam er een extra verdieping op het bestaande gebouw.
De leraren zijn momenteel bezig een film te maken van een uur over de historie. ,,Het is een kinderfilm, met veel fantasie-elementen zoals cowboys en indianen. Maar Piet Mous en de latere schooldirecteur Frans van Balen komen erin voor, dat zijn toch de belangrijke voortrekkers van De Zandberg geweest”, vindt Staps.