De vrouwelijke vormen van Nick Vermeulen

OOSTERHOUT – Zondag start het zomerseizoen in Stadstuin De Schelp, de rustieke binnentuin in hartje Oosterhout. In een aangenaam zonnetje is kunstenaar Nick Vermeulen (60) bezig zijn beeldenexpositie vorm te geven. Zijn telefoon gaat: het werk heeft hem nodig. Hij zucht. ,,Soms zou ik wat minder uren willen werken en heel wat meer met kunst bezig zijn. Dat geeft me momenteel echt meer energie.”

Liefst 26 van zijn creaties komen in de groene stadstuin te staan. Van brons, marmer en speksteen, allen op hun eigen sokkel. Het vrouwelijk lichaam is daarbij haast altijd een dankbaar onderwerp. ,,Geloof me, ik ben echt niet zo op naakt gefixeerd, maar ik vind het vrouwenlijf gewoon heel mooi.”

De liefde voor deze kunstvorm kwam pas op latere leeftijd. Toen zijn bedrijf Axicom Design zeven jaar bestond, kreeg Vermeulen een cursus speksteen snijden aangeboden. Een waakvlammetje ontstond, maar het echte vuur kwam bij een workshop steenhouden, twee jaar later. Direct was dat vrouwenlichaam zijn onderwerp, zijn inspiratie. ,,In steen is een voluptueuzer lichaam wat eenvoudiger te maken. Dat vind ik fijn, een vrouw is immers al gauw mooi. Dik of dun is niet belangrijk, rondingen zijn altijd prachtig. Een mannentorso is dan echt veel moeilijker, dat is al gauw lelijk of imperfect.” Vermeulen kijkt even voor zich uit. En dan, met een twinkeling in de ogen: ,,Als je dan toch een boodschap wil achter mijn werk: vrouwen zijn de basis van alles.”

Zijn marmeren beelden draaien om ronde vormen, het brons is wat verhalender. Een vrouw met engelenvleugels beschermt haar twee kinderen; ze dagen de bezoeker uit tot een verhaal.

Maar marmer is wel een favoriet. Hij is al twee jaar bezig met een beeld. 1.65 meter hoog, zo’n 400 kilo. ,,Het staat buiten, zuiver bezien heb ik er drie volle werkweken aan gewerkt. Deze gaat traag, mijn grote vijand blijft tijd.”

Vermeulen kijkt rond in de fraaie tuin. Zijn eerste solo-expositie, tot september. ,,Ik moet eraan wennen, vaak denk ik dat iedereen kan wat ik kan. Ik maak gewoon beelden die ik mooi vind. En ik hoop vervolgens dat iedereen het mooi vindt”, klinkt het bescheiden. ,,Echt. Ik liet mijn beelden altijd eerst zien aan mijn vrouw. Langzaam gaan heel veel mensen de beelden zien. Het is geen hobby meer en dat is goed, ik wil veel meer creëren.” Want hij verkoopt zijn beelden. Niet meer alleen aan zijn innercircle, maar steeds vaker aan onbekenden. Het liefste zou hij minder werken en meer met de kunst bezig zijn. Aan grotere, marmeren beelden werken. Maar nog altijd: de vrouw. ,,Ik heb enorm veel respect voor vrouwen, mijn werk zal ook nooit ordinair zijn. Het viert de vrouw.”

Stadstuin De Schelp wordt zondag om 3 uur geopend door burgemeester Mark Buijs en een optreden van de Band Overzee. De tuin is ieder weekend geopend; op negen zondagen zijn er ook optredens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »