‘De voorrondes gingen beter’

BREDA – Ayzo (13), Casper (12), Shardyon (12) en Joran (13) zijn ‘eigenlijk best tevreden’ met de door hen geleverde prestatie. Het team van Graaf Engelbrecht eindigde op een tiende plaats op het NK ScholenPloegenAchtervolging (NK SPA), dinsdagmiddag in Optisport Schaatsbaan in Breda. De jongens kwamen in de voorrondes eerder dit jaar eigenlijk net te kort om deel te nemen aan deze finaledag, maar kregen een wildcard om mee te doen. ,,We zijn wel tiende geworden van heel Nederland. Dat is prima, toch?”

Het NK SPA is het grootste schaatstoernooi van Nederland, zegt organisator Ger Boelsma. Immers: er waren voorrondes, dus in totaliteit dongen ruim 1600 leerlingen mee naar het Nederlands Kampioenschap. Sinds vijf jaar is de organisatie in handen van SportConnection, dat het overnam van de KNSB. In de finale in de Bredase schaatsbaan zijn er nog 300 over, verdeeld over acht categorieën: jong en oud, jongens en meisjes, KNSB-gelieerd en niet-gelieerd; een totaal van 84 teams. Afkomstig van scholen uit Hoorn, Heerenveen, Almelo, Wolvega, Hilversum, Castricum, Winschoten, Zwolle en ga maar door. Op het parkeerterrein voor het complex staan een flink aantal bussen die de leerlingen straks weer terugbrengen naar alle uithoeken van het land. ,,En we hebben wildcards gegeven in de omgeving van Breda, om het wat te laten leven.”

Die voorrondes vonden eerder plaats in Groningen, Heerenveen, Enschedé, Den Haag, Amsterdam en Breda. ,,Het aardige is dat hier in Breda vier jaar geleden nog twaalf teams in de voorrondes meedoen. Nu zijn dat er al veertig, dus dat zwelt aan. Daar is onze ambassadrice Annemarie Thomas volop mee bezig geweest”, vertelt Boelsma. Den Haag spant in dat opzicht de kroon met zestig deelnemende teams. Het Newman College, Prinsentuin van Cooth, Graaf Engelbrecht en het Oosterhoutse Sint Oelbert College doen namens deze reegio mee in de diverse categorieën. ,,Hoe de Bredanaars en Oosterhouters het tot nu toe doen? Ik zal eens even kijken…” Boelsma bladert door de standen. ,,Hmm, nee, zij behoren niet tot de toppers van het toernooi, zo te zien.”

De vier sportende scholieren Ayzo, Casper, Shardyon en Joran schaatsen normaliter zelden en vermaken zich na twee wedstrijden op de schaatsbaan prima met het zij-programma in het midden van de zaal. Hun deelname zit er dan toch alweer op. ,,Tja, de meesten zullen maar een paar minuten op de baan staan en verder is het wachten, dus zijn er wat schaatsspelletjes georganiseerd om van het wachten toch een deugd te maken”, legt Boelsma uit.

Jill (14), Sue (14) en Meike (16) van Prinsentuin van Cooth doen hun schaatsen al uit. De drie zijn verrast om de grootschaligheid van het evenement, maar werden tot hun teleurstelling laatste in hun categorie. ,,Nee, de voorrondes gingen echt beter”, verzucht Jill. Meike zit op schaatsen, Sue is er onlangs mee gestopt, Jill schaatst in het geheel niet. ,,Het ging vandaag gewoon niet goed. Sue is geblesseerd aan haar enkel, dat werkte ook niet goed mee.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »