‘De verliezer zorgt voor drankjes’

OOSTERHOUT – Elke avond zijn Sharif Khogiani en consorten te vinden op het braakliggende terrein tussen het kantoor van Antea Group en de Oosterhoutse moskee. Daar, aan de Beneluxlaan en de A27, spelen ze tot zonsondergang fanatiek en vol plezier cricket.

“We speelden voorheen met 5 á 6 man bij basisschool De Menorah. Elke avond een balletje slaan, elke avond even samen zijn. Maar er kwamen wat klachten: het veldje was ook wat te klein om te cricketen. De gemeente stelde voor om hier te spelen en het is prachtig”, vertelt Khogiani. Vanavond spelen ze met 12 man, in het weekend zijn ze regelmatig met zo’n 25. “We komen hier na ons werk. Sommigen komen uit Breda of uit Rijen, toch een stukje rijden. In het weekend zijn we bijna allemaal vrij.” Khogiani is van origine Afghaan, zoals de meeste mannen hier. “Cricket is in ons land een grote sport. In het weekend sluiten ook mannen uit Sri Lanka en India aan, waar het ook een populaire bezigheid is. Het is leuk te merken dat mensen zich spontaan aansluiten bij ons. Iedereen is welkom om mee te doen.” De gemeente Oosterhout maaide het hoge gras kort en zal het veldje ook verder inrichten als cricketveld. “We willen het speelveld dan een kwartslag draaien. Nu kijkt de batsman recht in de zon ’s avonds”, verklaart Khogiani.

Nangalay Akbari is een paar dagen over uit z’n woonplaats Londen. “Mijn vrouw en kind wonen hier nog, in Londen kon ik makkelijker werk vinden. Dit is voor ons erg belangrijk. Niet alleen maar werken, slapen, werken, maar vooral ook onder vrienden zijn. Relaxed in het gras, je dagelijkse zorgen even vergeten of er juist over praten. En spelen.” De mannen willen deze zomermaanden vooral plezier maken, er zijn geen plannen om er een vereniging van te maken. “Kijk, de batsman nu. Dat is een Afghaanse vluchteling. Speelde in het Afghaanse cricketteam van onder 18 jaar. Door hem worden we weer een stukje beter”, vertelt Khogiani. “Er is een scheidsrechter, we spelen volgens de regels en hartstikke serieus. Wat er op het spel staat? De verliezer neemt de volgende dag drinken mee.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »