De lange reis naar nieuw evenwicht

BREDA – “Een reis door m’n eigen ziel”, noemt Monique Plaisier (54) haar dichtbundel Het Hart van mijn Gevoel. Zaterdag presenteert ze de bundel bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers.

Haar leven verandert rigoureus op 25 oktober 2008. Haar 16-jarige zoon Robert-Jan logeert na een avondje stappen in een hotel. Hij neemt er een bad en krijgt een epileptische aanval. Met fatale afloop.

Dit noodlottige ongeluk zet het leven van Monique en haar gezin op z’n kop. Niet alleen intens verdriet en gemis maakt zich van het gezin meester; het tot dan toe welvarende echtpaar verliezen beiden hun werk. De spanning onderling loopt bovendien op; het huwelijk staat op springen.
“Voor mij was er maar één weg, Robert-Jan terug vinden in de wereld waar hij nu is”, omschrijft ze haar eerste reactie.

Monique, haar man GéJé en dochter Marie-Claire schrijven met enige regelmaat in het condoleanceregister van Robert-Jan. “Ik merkte dat me dat hielp, dus ging ik over op een dagboek. Al schrijvend kreeg ik antwoorden van Robert -Jan en hielp hij mij de juiste stappen te zetten.” Monique begint tijdens haar spirituele zoektocht ook gedichten te schrijven, die haar stapsgewijs naar het centrum van haar gevoel leiden.

De nuchtere, aardse GéJé en de spirituele Monique: het botst. “Onze beleving was totaal anders en dat was niet makkelijk. Door elkaar toch die ruimte te geven is het uiteindelijk goed gekomen tussen ons. Sterker, die verschillen bleek een fantastische uitwerking te hebben. ”

De geboren Deventerse  continueert haar zoektocht. Terug naar haar kindertijd,  merkt ook daar pijnpunten. Een  flashback voert haar terug naar een vorig leven. “Ik ging mezelf ineens begrijpen, maar omdat ik geen invloed meer heb op vorige levens heb ik het losgelaten.”

Het hart van haar gevoel werd gevonden. Geen schuldgevoelens, geen pijnpunten, alleen het gemis zal altijd blijven. “De oude, competitieve en zakelijke Monique komt langzaam terug. Dat is fijn, want nu ken ik mijn eigen kern en kan ik mezelf beter plaatsen.” Ze is voornemens ook haar dagboek in boekvorm uit te brengen. “ Wij missen Robert-Jan vreselijk. Maar de periode heeft mijn leven dusdanig veranderd, dat we nu gelukkiger zijn dan ooit.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven