De Klundertse binnenstad aan vooravond upgrade

KLUNDERT – ,,Het is hard nodig en het werd wel eens tijd. Het centrum hier mag zeker eens een opknapbeurt krijgen”, zegt Liesbeth Jongmans van De Poort Trends aan de Voorstraat in Klundert. Op het eerste gezicht ziet het winkelgebied, met de Botte Kreek er dwars doorheen, er fraai uit. Maar als je beter kijkt is hier wel wat onderhoud nodig. Volgend jaar staat er een complete facelift op het programma, met 1,2 miljoen euro aan kosten.

Zoveel mensen, zoveel wensen. ,,Het mag hier wel wat meer leven; er gebeurt hier zo weinig. De bomen moet je altijd laten staan en wat mij betreft zouden er hier ook wat minder auto’s doorheen mogen”, zegt een Klundertse die aan het winkelen is. De ander vindt juist dat je de bomen moet kappen ten faveure van parkeerplekken. ,,Het staat hier altijd ramvol.”

Sinds kort zijn de twee bruggetjes over de Botte Kreek afgesloten door achterstallig onderhoud. Straatstenen liggen wat scheef, te kleine vuilnisbakken zitten vaak overvol, straatverlichting smacht naar een likje verf, naar wat bankjes is het zoeken. ,,Het mag van mij weer een jong en fris centrum worden, waar zeker meer parkeerplekken welkom zijn. Ik heb echt vertrouwen dat het nu de goede kant op gaat”, zegt Jongmans.

Dat heeft Ibi Mimo van Pizzeria Grillhouse Klundert ook. ,,Het gaat om levendigheid. Er zouden meer winkels moeten komen en wij zouden hier graag een terras willen openen. In de zomer ligt er een terras op de vlonders, maar die is lang niet altijd open”, zegt hij. Melten Dekkers van de Stadstafel Klundert is nauw betrokken bij de op handen zijnde renovatie. Over dat terras: ,,Dat is aan ondernemers onderling, de vlonders zelf zijn gewoon open”, legt hij uit.

De Stadstafel ziet graag de Westerstraat bij het centrum betrokken worden. ,,Omdat daar de parkeerplaats van de supermarkt ligt. Als daar wat meer reuring komt, komt dat echt ten goede van het totale centrum”, vermoedt hij. ,,Dus moet die straat wel opgeknapt worden. Meer groen, want dat is er nu nog nauwelijks.” Dekkers hoopt dat er nog wel iets gebeurt met de Bult van Pars. ,,Niet persé winkels, maar als daar ooit appartementen aangeboden worden, hoop ik wel dat dat in een mooi centrum is.”

Voor de wat langere termijn is het plan om de muurtjes van de Botte Kreek ook te renoveren. Het idee is dan wel om het water aan te sluiten door een doorgang te creëren bij ’t Tolhuis, zodat het water kan stromen. ,,Maar dat is nog in onderzoek, dat gaat nu nog niet gebeuren.” Op 6 november is weer een nieuwe informatiebijeenkomst in De Stad Klundert, aan de Molenstraat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »