De Kids Klimaat Experience

BREDA – Elfhonderd kinderen kijken ademloos toe hoe astronaut André Kuipers vertelt over zijn bevindingen vanuit de ruimte. Ze luisteren naar tv-persoonlijkheid Arjan Postma, die vindt dat we als mensen een voorbeeld zouden moeten nemen aan ‘de gekke mier’. De Kids Klimaat Experience in de oude Koepelgevangenis is onderdeel van de Week van ons Water. ,,We willen echt gaan luisteren naar kinderen, naar hun klimaatideeën”, legt Martijn Klootwijk, manager openbare ruimte van de gemeente Breda uit.

Het evenement is een samenwerking tussen Brabantse Delta, de provincie en de gemeente Breda. Met lezingen van Kuipers op macroniveau en van Postma op microniveau werden de toehoorders geïnspireerd. Met een aantal workshops konden de scholieren vervolgens zelf aan de slag. ,,We zijn bezig om van de Aarde één grote stad te maken”, waarschuwde Kuipers, met indrukwekkende foto’s vanuit de ruimte van de Amazone, Borneo en Nederland. ,,En het dreigt een vieze stad te worden. We moeten in evenwicht komen met de natuur”, doelde hij op het leegvissen van de oceanen en het vernietigen van regenwoud.

En Postma: ,,Je kunt de mensheid gerust vergelijken met een mierenhoop. Mensen werken, terwijl de omstandigheden veranderen. Tot er één gekke mier is die het nest verlaat en elders een betere plek ziet. Hij probeert anderen te overtuigen het anders aan te pakken.” Hij wilde maar zeggen: verandering begint wel degelijk op individueel niveau.

,,Het gaat om bewustwording. Er zijn prijsvragen aan gekoppeld, de beste ideeën willen we ook zeker onderzoeken en uitvoeren”, zegt Klootwijk. Zoals het ontwerpen van eens schoolplein, maar ook in het beste communicatiemodel. ,,Een vlog, bijvoorbeeld. Wij leveren dan materiaal om meer vlogs te maken.” In maart werd in Breda de eerste Tiny Forest gerealiseerd in Brabantpark. Ook een prijsvraag: waar zouden deze nog meer moeten verrijzen? En waarom?

Susanne (11) van het St Joseph vond het evenement inspirerend. ,,Ik wil wat bewust omgaan met water. Ik maak me toch wel zorgen en merk ook dat we er vandaag onderling veel over praten.” Teun (11) en Jasper (10) van het St Joseph maken zich nog geen zorgen. ,,In Nederland is genoeg water, dus we zitten hier goed. De Noord- en Zuidpool smelten, dus dan stijgt het zeeniveau. Maar we zagen net dat Breda dan toch wel veilig blijft.” Wel zijn ze voornemens om bomen en planten te planten in de tuin. ,,Want zonder bomen is er minder schaduw en wordt het warmer op aarde.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven