OOSTERHOUT – ,,Het hoeft hier niet stil te staan, anders wordt het een dode boel. Maar het gebied moet wel ten alle tijden beschermd blijven.” Bewoner Kees van Vugt heeft het over De Heilige Driehoek. Sinds 2009 is dit een beschermd stadsgezicht, maar constant is er dreiging van projectontwikkelaars. ,,Hun belang wordt dan belangrijker dan het algemeen belang; dat kan toch niet?”
Ongeveer vijftig mensen hebben zich inmiddels verenigd om zich te verzetten tegen bebouwing in het gebied. ,,Als je hier vijf woningen zet, tja, dan heb je er vijf woningen bij. En vijf auto’s. Maar bovenal: je maakt veel meer kapot”, zegt bewoner Jos Trommelen. Jan van Gils van Erfgoedvereniging Heemschut neemt dinsdagavond een kijkje in de landerijen. Deze stichting maakt zich nationaal hard voor cultureel- en historisch erfgoed. ,,Het liefst stappen we zo vroeg mogelijk in, voordat er iets vastligt. We voeren acties om dit soort gebieden te behouden, eventueel tot de rechtbank.”
Van Gils noemt De Heilige Driehoek ‘een gouden kalf’. ,,Als je hier gaat bouwen, maak je het unieke karakter kapot. Als het hier aangetast wordt, gaat dat ook ten koste van het vestigingsklimaat in Oosterhout. Immers, dan verdwijnt er iets unieks en dat maakt de stad minder aantrekkelijk.” Wat mist: er zou vanaf de Hoogstraat een doorsteek gerealiseerd moeten worden naar de Monnikendreef. ,,Dan krijg je nog meer draagvlak om het hier te beschermen. Meer toegankelijkheid, laten zien hoe prachtig het hier is. Het zou goed zijn voor het toerisme.”
Aan de A27 staat een schuur; de muur ervan zou een commerciële boodschap moeten krijgen. ,,Daar is bijvoorbeeld een aanvraag voor. Dat moet je het echt kritisch in de gaten houden, anders verloedert het.”
De Heilige Driehoek kenmerkt zich niet alleen door de drie kloosters, maar vooral door het landschap waar zij in liggen. Het open, groene karakter. De gemeentelijke- en rijksmonumenten. De rullekes. De bolle akkers. ,,Het gaat me echt niet om wat er voor mijn voordeur gebeurt, het gaat me om deze plek. Dat generaties na mij ook kunnen genieten van dit unieke stuk grond”, besluit Trommelen.