RIJSBERGEN – Het primaire plan van de tweede fase van De Groene Kamers in Rijsbergen ligt er. Ofwel: er is nog niets concreets, de tekeningen zijn nog niet officieel, de inspraakmogelijkheden voor eenieder staan nog in den beginne. ,,Dat had ik niet verwacht. Onze zoon wil graag in Rijsbergen blijven wonen, ik dacht dat er vandaag wel íets meer duidelijkheid zou zijn”, legt mevrouw Bastiaansen uit. Waarschijnlijk wordt er pas na de zomer van 2020 gebouwd, dat concrete is dus nog ver weg.
Maar dan verrijzen er ook gelijk 41 woningen in het gebied tussen de Ettensweg en de Bredaseweg. De eerste fase is zojuist afgerond en opgeleverd, daarvan staan nog slechts twee kavels te koop. Maar de lokale vraag is dermate groot, dat fase twee en drie nu gemixt worden tot één. De woningen, waarvan de tussenwoningen maximaal twee ton mogen kosten, zijn vooral bedoeld voor starters en senioren. Doorverkoop is wel mogelijk, maar de gemeente heeft bedongen dat de prijs ook dan zo laag zal blijven, met een loop van zo’n vijftien jaar. ,,Wij zijn er trots op, ik zie hier ook vooral mensen uit de omgeving. Er is gewoon een grote noodzaak”, constateert wethouder Patrick Kok tevreden, woensdagavond in De Harmoniezaal in Rijsbergen.
Een man die al aan de Bredaseweg woont uit een zorg: verdwijnt het zandpad achter zijn huis straks, ten faveure van een doorgaande weg? In dit primaire plan blijft het pad voor ‘langzaam verkeer’, zoals fietsers en voetgangers. Het wordt met een groenstrook begrensd, met één of twee doorgangen naar de wijk. De zorg lijkt weg. ,,Want het voordeel is dat er straks wat meer sociale controle is hier.”
Kok vreest geen trek van Bredanaars naar Rijsbergen. ,,Bij het zojuist opgeleverde fase een zaten ook wat Bredanaars. Maar er is hier gewoon behoefte aan; bij voorkeur een gemêleerde buurt van senioren en starters. De dreiging is vooral dat de jongeren anders weggaan.”
Zoals de zoon van mevrouw Bastiaansen, die graag in Rijsbergen blijft. Hij zal voor deze plannen nog zeker twee jaar geduld moeten hebben. ,,Ik vrees dat het straks een loterij wordt; de plannen zijn behoorlijk aantrekkelijk”, vindt Bastiaansen.