De Fer is terug, op zijn vertrouwde plek

BREDA – De historische frietkot van De Fer is weer open. Zaterdagmiddag om 12 uur opende Ferry Verstrepen (81) samen met wethouder Paul de Beer zijn tent op het Dr. Jan Ingenhouszplein.

Een hele bescheiden upgrade, want De Fer is De Fer. Geen luxe, maar gewoon een herbouw van dat aloude kot dat zeven maanden geleden in vlammen opging. Zelfs de sobere kleuren zijn intact gebleven, maar op de gevels staan wel de namen van de straten waar De Fer aan ligt. Oranjeboomstraat. Haagweg. Dr. Jan Ingenhouszplein. Voor de ingang is de stoep ietwat verhoogd. Ja, ook rolstoelers kunnen nu naar binnen.

Met de brand dreigde een stukje Bredaas erfgoed verloren te gaan, vond ook Martien Vreijsen. De oud-speler en -directeur van NAC voetbalde als kleine jongen op dit plein. ,,Dit was een zandvlakte, vlak voor het klooster. We kregen regelmatig een frietje van hem. Vroeger stond hier ook een politiebureautje, dat hoorde allemaal bij dit plein en stond allemaal in verbinding met het klooster. De Fer is altijd een begrip geweest, voor heel de buurt.” En dus werd er zorg voor gedragen dat het kotje terug zou komen, nagenoeg in de originele staat. 

Aan de zijkant, bij de ingang van de keuken, zit de vrouw van Fer, Yvonne, op een stoeltje. ,,Hij kan niet stilzitten, is nog kerngezond en wilde gewoon wat dóen, dat merkte ik de laatste maanden. De laatste dagen sliep hij slecht, onrustig. Vannacht om half drie zette ik de tv nog uit; dat weet hij niet meer, hij was alsnog ingedommeld.” Ze kijkt liefdevol naar haar man. Regelmatig zwaait hij naar haar, een kleine interactie.

,,De friet is hetzelfde gebleven”, keurt Lenij (62). Ze woont tegenwoordig in Breda Noord, maar groeide op bij De Fer in de buurt. Haalde hier als jong meisje regelmatig een frietje. En ook later toog ze regelmatig naar dit plein, naar de markt. En een bezoekje aan De Fer vergat ze niet. ,,Het is dus een stukje jeugdsentiment. Het is mooi geworden nu, binnen is het wat moderner. De hygiëne wordt natuurlijk steeds strenger, dus dat moest ook wel”, grijnst ze. Ze kijkt om zich heen. Goedkeurend. ,,Het mag hier net zo druk blijven als het vandaag is, dat gun ik De Fer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »