De diepe vriendschap tussen Internos en Sp. Vgg. Baiertal

BETTEN-LEUR – Dat de Duitse amateurvoetbalvereniging Sp. Vgg. Baiertal aan de Jan-Klep-Straße is gevestigd, is geen toeval. De plaatselijke sportzaal heet zelfs de Etten-Leur Halle. VV Internos en de voetbalclub uit Wiesloch, beide opgericht in 1928, vieren dit jaar hun zestigjarige, innige vriendschapsband.

Jan Klep uit Etten-Leur was 19 jaar, toen hij ergens aan het einde van de Tweede Wereldoorlog naar de steengroeve van Heidelberg moest, om daar als dwangarbeider te werken. De oorlog was hier echter fel en hevig, waardoor Klep in het nabijgelegen stadje Baiertal moest blijven. Hier knapte hij als timmerman klusjes op en raakte op die wijze bevriend met de plaatselijke bevolking. Na de oorlog trok hij terug naar Etten-Leur en werd er onder andere teamleider bij Internos. Het tweede team werd in 1960 kampioen en spraken toen de wens uit om samen eens over de grens te kijken. Klep zocht contact met zijn oude vrienden van Baiertal en een vriendschappelijk potje werd georganiseerd. ,,Het team van Internos werd met klokgelui verwelkomd. Er was zoveel warmte, het klikte enorm. Daar is het zaadje voor de vriendschapsband geplant”, legt Jos Martens uit. De twee clubs komen vanaf dan regelmatig bij elkaar over de vloer. Jan Klep namens Internos en Eduard Hadek namens Baiertal zijn in beginsel verantwoordelijk voor de warme banden. ,,Hun jeugdteams komen hier vaak om een toernooi te spelen en vice versa. Dan slapen ze gewoon bij de ouders. Het ís echt een diepe en hechte vriendschap van twee kanten.”

Bij Internos zelf staat sinds 1985 een Vriendschapsboom en het plein voor de kantine heet het Eduard Hadekplein. ,,Heel even dreigde het ietsjes te verwateren, maar inmiddels is het weer warm. Ons eerste team is er onlangs geweest en daar zijn ook vriendschappen ontstaan. Ook de jongere generatie is ermee bezig.”

Tijdens Hemelvaart komen de Duitsers naar Etten-Leur, onder andere voor een toernooi. Die zaterdag staat een reünie gepland voor eenieder die ooit eens iets met Sp. Vgg. Baiertal te maken heeft gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven