De beste koeien staan in Dorst

DORST – Moederkoe Gonda 11 staat ontspannen aan het gangpad van de stal te herkauwen. Ogenschijnlijk wars van sterallures. Ze werd afgelopen weekend algemeen kampioene op de Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) in Zwolle. Veeboer Bert van Abeelen en zijn vriendin Lonneke gaan er hier haast jaarlijks met de hoofdprijzen vandoor. Zij fokken het authentiek Nederlandse ras Verbeterd Roodbont en zijn hierin de absolute Nederlandse top.

,,We zijn het meest trots op Gonda 11”, vertelt hun 11-jarige dochter Rosanne. Zij beviel van haar Gonbertha op compleet natuurlijke wijze en dat leverde haar het BNL-keurmerk op: Bewust Natuurlijk Luxe. ,,Dat doen weinig fokkers, want het gaat vaak ten koste van de spieren Ze prefereren een keizersnede. Ik roep het al jaren: natuurlijke bevalling kán met behoud van kwaliteit.” Niet dat Van Abeelen er persé de voorkeur aan geeft. Het kán. ,,Een keizersnede is niet dieronvriendelijk. Een koe herkauwt gewoon door, merkt daar niks van. Ik laat alleen maar zien dat het zo ook kan; het wordt meer opgelegd door de overheid en de Dierenbescherming.”

De NVM is een soort Nederlands Kampioenschap waar dit jaar 104 fokkers aan deelnamen. In acht verschillende vleesveerassen met in totaal 426 runderen. Van Abeelen nam vier dieren mee uit zijn stal De Jacobushoeve: het stierkalfje Nnarjan, de net iets oudere Laura 22, moederkoe Gonda 11 en haar koekalfje Gonbertha. Het fokbedrijf kruist telkens hun beste bloedlijnen. Normaliter kalven ze zo’n twee á drie keer voordat ze naar het slachthuis gaan. ,,Een slager wil jong vlees, maar het gaat ook om rendement. Gonda 11 is een aparte. Die heeft nu vijf keer gekalfd en nog altijd in topvorm.”

Bij zo’n kampioenschap worden de koeien vertroeteld, geschoren en  gewassen. ,,Ze gaan er op hun zondags heen. Schoonheid is geen onderdeel, maar zo’n totaalplaatje komt beter over”, glimlacht Van Abeelen. Ter plekke wordt er veel rondgekeken, gepraat en gelachen. Waar ligt ruimte tot verbetering? ,,Ik ben perfectionist, streef echt het beste na. Eerlijk gezegd zie ik bij zo’n evenement vooral hoe het bij anderen beter kan”, klinkt Van Abeelen zelfverzekerd. 

Drie van de vier koeien van Van Abeelen werden kampioen. Alleen Laura 22 werd in de categorie vrouwelijk 8-12 maanden ‘slechts’ derde. ,,Een lastige categorie. Laura heeft een groeispurt gehad, dat gaat echt een geweldige moeder worden, daar ben ik van overtuigd.”

Van Abeelen en zijn vriendin zijn zich bewust van de steeds verder aanwakkerende discussie omtrent dierenwelzijn. ,,Mensen zijn altijd welkom om bij ons te komen kijken. Niet ’s nachts en onaangekondigd, maar als we aan het werk zijn”, legt Lonneke uit. En Bert: ,,Mijn broer Bas runt de Jacobushoeve. Daar staan koeien die uitgerekend zijn en er komen veel mensen een kijkje nemen. We doen dit met veel liefde; kalfjes mogen lang bij hun moeder blijven. Zieke koeien of sterfte doen ons pijn. Er wordt momenteel een verkeerd beeld geschetst van de boeren, dat is jammer. Als ik een koe zou zijn, zou ik graag hier willen opgroeien”, klinkt Van Abeelen geëmotioneerd. Vanuit de woonkamer kan hij door een raampje kijken dat uitzicht biedt op de stallen. ,,Echt, ik kijk liever naar mijn koeien dan naar de televisie.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven