Dansen met baton, op zoek naar beter bij Glitters

BREDA – Als een vrolijke hinde beweegt Brittanique Baert (12) zich door de sporthal, boven basisschool Noorderlicht in Breda-Noord. De twirlster van Glitters gooit behendig haar baton de lucht in en vangt deze middenin haar sierlijke dans zonder moeite weer op. Tot ze deze eens laat vallen. Een gevoel van falen overvalt haar. De perfectionist barst in huilen uit. ,,Een belangrijk onderdeel is het mentale aspect”, legt coach Sandra Haarbosch uit, die dit jaar sportpsychologie gaat studeren.

Een rustige training van de dames van Glitters Dance & Twirl Vereniging. Eind januari, op de Nederlandse Kampioenschappen in Almere, werden volop medailles binnengesleept. Baert werd NK op het technisch programma, Sanne Laurijssen NK artistic twirl, het team-Glitters won de vrije dans. Daarnaast werden nog twee zilveren en één bronzen medaille behaald. Het succes wordt gevierd, maar de neuzen gaan weer naar de toekomst.

Zo wordt Marieke van Baaren (15) uit Dongen klaargestoomd voor EuroTwirl 2020 in het Spaanse Blanes. ,,Ik vond dansen altijd al leuk, maar twirlen heeft met de baton wat extra’s. Dat geeft meer uitdaging”, duidt Van Baaren haar passie. Eerder toog ze al naar Tsjechië, voor een twirlkamp. Zeven dagen trainen, zes uur per dag. Fysiek en mentaal slopend. ,,Ik voel dat er meer in zit, technisch kan het nog zoveel beter. Ik turn ook, wat goed is voor mijn lenigheid. Als ik op YouTube naar de wereldtop kijk, weet ik: daar ben ik nog lang niet, maar dat niveau wil ik ook halen.”

Nederland kent zo’n 1500 twirlers en is daarmee een kleine sport. ,,In landen als Frankrijk en Japan wordt het op school gegeven, in Amerika is het vergelijkbaar met cheerleading. Wij zitten op heel goed amateurniveau”, zegt Haarbosch. De successen op het NK waren ook voor de ervaren Haarbosch bijzonder. ,,Iedereen heeft het podium behaald. Daar zaten heel wat trainingsuren in, het is verdiend. Normaal trainen we alleen op zaterdagmorgen 4 en een half uur. Naar toernooien toe komen daar nog wat uurtjes bij.”

Baert herstelt zich al snel. Ze pakt de baton weer op en gooit deze zelfverzekerd in de lucht. Haar glimlach keert terug. ,,Ik kan gewoon zoveel beter”, zegt ze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven