Voor dag en dauw musiceren in de weilanden

Voor dag en dauw musiceren in de weilanden

ZUNDERT – De dauw hangt laag boven de landerijen in het grensgebied tussen Zundert en Meer. De wegen zijn verlaten, op één vrolijk gezelschap na. De 32 leden van harmonie Nut en Vermaak brengen in dit ochtendgloren -het is 6:15- een mars ten gehore. Zo’n 80 enthousiastelingen wandelen mee.

Het is een traditie in West-Brabant: dauwtrappen met Hemelvaart. In alle vroegte loopt een harmonie al musicerend naar een dichtbijgelegen Vlaams dorp.  Nut en Vermaak viert haar 175e verjaardag en reeds 155 maal togen zij naar een grensdorp. Ieder jaar wisselen ze van eindpunt; dan wel café Victoria in Meer, dan wel café Fortuin in Loenhout. Dit jaar doen ze beide steden aan. Tussen Meer en Loenhout overigens wel met een pendelbus, die afstand bedraagt toch een kleine 13 kilometer.

Klarinetspeelster Jessica Goossens viert deze ochtend haar 25e verjaardag. ,,Deze ochtenden zijn heel los en sociaal, het heeft echt een bijzondere dimensie. Het vroege tijdstip kost mij ook moeite, maar de wandeling zelf is heerlijk.”  Lian Donkers woont sinds twintig jaar in Zundert en de harmonie loopt jaarlijks langs haar huis. ,,Dat was die eerste jaren toch een rare, maar grappige ervaring. Ik had het me al heel lang voorgenomen, maar pas vorig jaar liep ik voor het eerst mee en daar ga ik nu ook een gewoonte van maken.” Dat geldt ook voor Aggie van Dongen, wel een geboren Zundertse. ,,Maar langs mijn huis komen ze niet. Ik hou van wandelen, vooral in de vroegte. Het is ook fantastisch om te observeren. De harmonie speelt een mars in het dorp zelf, je ziet mensen in hun nachtkledij toch even de gordijnen opzij schuiven.”

Een groot deel van de tocht worden de instrumenten in een busje geladen. Tot het grensgebied van Nederland en België. Daar, op de kruising van de Sluiskensweg en Maxburgdreef, worden ze uit het busje gehaald en speelt de harmonie in de middle of nowhere haar muziek.  Even verderop, in café Victorie in Meer, staan Jan en Jé Meyvis de harmonie al op te wachten. ,,Zowel de Zundertse als de Rijsbergse harmonie komen hier ontbijten. Rijsbergen drinkt eerst wat pintjes, Zundert gaat gelijk eten. Tegenwoordig is het dauwtrappen een beschaafd evenement. Ik sta al 20 jaar in deze kroeg, vroeger was het echt zatlapperij. Hier worden straks nog wat deuntjes gespeeld en een neut gedronken.” Meyvis opent z’n kroeg normaal pas rond 9 uur, ditmaal is hij al om 7 uur geopend. ,,En het ontbijt heb ik zelf op moeten halen, onze leveranciers leveren nog niet zó vroeg”, glimlacht hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »