Crowdfundingactie boek Dio Rovers

BREDA – Het boek is af, de grafisch ontwerper is ermee aan de slag en selecteert het beeldmateriaal. Tien jaar deed Kees Schoenmakers (78) over de biografie van kunstschilder Dio Rovers (1896 – 1990). Woensdag start een crowdfundingactie op de website Voordekunst. Het doel: zo’n 7000 euro.

Rovers was belangrijk voor Breda, stelt Schoenmakers. ‘Beeldend monument van Breda’ luidt dan ook de ondertitel. Was verantwoordelijk voor talloze restauraties aan de Grote Kerk. Richtte mede kunstacademie Sint Joost op. ,,In de Grote Kerk was hij niet alleen de restaurator, maar droeg ook zorg voor de kunst die er hing. Alles moest eerst langs hem. Die toewijding ging wel ten koste van zijn eigen kunst”, legt Schoenmakers uit.

Rovers is al sinds jaar en dag onderwerp van gesprek op familiefeestjes. ,,Mijn twee kleinkinderen zijn nakomelingen van Dio; hij was de opa van de moeder van mijn schoondochter.” Bovendien heeft Schoenmakers grote interesse in heemkunde; hij ziet dit dan ook als erfgoed van de streek. Voor de voormalig leraar was het vervolmaken van het boek één groot avontuur. ,,Ik heb met bekenden gesproken van Dio die inmiddels weer overleden zijn, het kringetje werd steeds kleiner. Maar tijdens dat onderzoek, dat soms haast recherchewerk was, werd me helder hoe belangrijk hij was voor Breda.”

In het najaar volgt een boekpresentatie met uitgebreid programma in het Stedelijk Museum.  

https://www.voordekunst.nl/projecten/7826

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »