Charlotte en Danny bijna de allerbeste hoveniers

ETTEN-LEUR – Charlotte van Oosten (18) uit Etten-Leur en Danny Ruijten (19) uit Wouw hebben samen een knappe tweede plaats behaald bij de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg in Den Bosch. De twee hoveniers-in-spé zitten beide in het vierde studiejaar van het Bredase Prinsentuin College.

De opdracht: binnen twintig uur -van 21 tot en met 23 februari- een tuintje van vijf bij vijf meter aanleggen. Het ontwerp ontvingen ze slechts enkele dagen voor het evenement. ,,Vooral de eerste dag ging het moeizaam, die was zwaar”, legt Van Oosten uit. Volgens het ontwerp moest er volop met hout gewerkt worden, iets waar het duo nog nauwelijks ervaring in had. Ter voorbereiding liepen ze voorafgaand aan de wedstrijd twee dagen mee op Bouwschool Breda.

Van Oosten was de enige vrouwelijke deelnemer; ook op de opleiding wordt ze alleen omringd door mannen. Dit jaar loopt ze stage bij Visio Vireo Tuinen in Steenbergen, bij John Bijlsma, tevens de coach van de twee. ,,Het was een soort Heel Holland Bakt. Je hebt de tekening, je hebt de materialen en daar moet je het vervolgens mee doen”, legt Bijlsma uit. En over het team: ,,Ze accepteren elkaars foutjes, gaan vooral uit van elkaars sterke punten. Dat maakt het een mooie samenwerking.”

De tijdsdruk leverde de nodige foutjes op, wat hun tweede plaats verklaart. ,,Mondkapje voor, helm op, dat werd in de haast vergeten”, denkt Bijlsma. ,,Op het eerste gezicht zag ons tuintje er perfect uit, maar als je beter keek zag je wat schoonheidsfoutjes”, bemerkte Ruijten.

De wedstrijd vond plaats tijdens Tuinidee, een grootschalig evenement. ,,Er was daardoor veel publiek en zelfs camera’s, dat heb je normaal gesproken niet”, legt Ruijten uit. 

Zowel Ruijten als Van Oosten zijn laatstejaars. Van Oosten wil nog een vervolgstudie doen in het Tuinontwerpen en deels bij Bijlsma blijven werken. Ruijten wikt nog tussen het zelfstandigenbestaan of een dienstverband bij Visio Vireo Tuinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »